Бивши агенти на ДАНС с условни присъди за измами

Бивши агенти на ДАНС с условни присъди за измами

 

Бившият агент на ДАНС Евгени Иванов е осъден условно за опит да измами чужденци, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Атанас Атанасов призна Иванов за виновен и по обвинението за държане на незаконен пистолет и боеприпаси, като го осъди на 2 години и половина затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Съдът е оправдал Иванов по останалите две обвинения – за издаване на държавна тайна и за това, че е подправил документи на чужденците, за което е получил близо 40 000 лева. Обвинението срещу него беше, че е предоставил информация на разпитан по дело свидетел за използвани от ДАНС способи за разузнаване, както и че е разгласил информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства (СРС), както и за заподозрени в дейност срещу сигурността на страната.

Съдът е уважил частично гражданските искове за имуществени вреди от пострадалите, които са общо за около 33 000 лв.

Другият подсъдим по делото бивш агент на ДАНС Петър Спасов също е признат за виновен, че именно той е продал на колегата си незаконното оръжие. За това престъпление Спасов е осъден условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Делото срещу двамата бивши агенти започна преди година и половина и беше секретно.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio