Европарламентът призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

Европарламентът призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

 

Европейският парламент призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела до произвеждането на нови, честни и прозрачни президентски избори, предаде „Ройтерс“.

Евродепутатите одобриха незаконодателна резолюция, в която признават Гуайдо за временен лидер и призовават всички правителства в ЕС да последват примера им. Резолюцията бе приета с 439 гласа за, 104 против и 88 въздържали се.

„Удоволствие е да се каже, че Европейският парламент признава Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Това е първата европейска институция, която го направи, и молим всички държави членки и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността да направят същото възможно най-скоро, за да имаме единна и силна позиция“, каза председателят на европарламента Антонио Таяни, цитиран от „Ел Мундо“.

Европейският парламент заявява пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове, предаде пресслужбата на институцията.

Евродепутатите осъждат жестокото насилие, довело до смъртни случаи, и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност. Европарламентът подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства. Евродепутатите осъждат задържането на журналисти, които отразяват обстановката в страната и призоват за незабавното им освобождаване.

По-рано днес Могерини също настоя венецуелските власти незабавно да освободят задържаните чуждестранни журналисти. Двама френски журналисти и трима техни колеги от испанската агенция ЕФЕ бяха арестувани във Венецуела. Двама чилийски журналисти пък бяха експулсирани от страната, след като бяха арестувани по-рано тази седмица.

Шест страни от ЕС – Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания – обявиха в събота, че ще признаят Хуан Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни президентът Николас Мадуро не свика избори. Мадуро първоначално категорично се обяви против този европейски ултиматум, но по-късно, след като в интервю за РИА „Новости“ отхвърли идеята за президентски избори, допусна предсрочни парламентарни „като добра форма на политическа дискусия“.

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio