Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция

Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция

 

През 2016 година сегашният министър на културата Боил Банов, тогава зам.-министър на културата, е действал с цел „да опрости“ 700 000 лева, които би трябвало да бъдат наложени като санкция за проекта за ремонт на Ларгото, проект „Античен комплекс Сердика“. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева на специална пресконференция, която беше обещана в началото на седмицата с мото „разкритие на корупция по високите етажи на властта“.

Според Йончева разследването ѝ се отнася за конкретен министър и заместник-министър. То се базира на последния доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се говори за служители на кабинета, замесени в подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние.

Фирмите, изпълняващи проекта, са „Пътища и Мостове“ ЕООД, „Пътстрой – Варна“, „Реставрация“ ЕАД и „Финанс груп 2013“ ЕООД – всички те са обединени в сдружение ДДЗ „Антична Сердика“ и водеща е първата фирма.

На самата пресконференция, като доказателство Йончева пусна запис на телефонен разговор, в който Банов прави уговорката – да се подпишел анекс. Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от „служител на министерството на културата“, а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата – през март, 2016 година. Записът пък бил стигнал до БСП „сега“, бяха думите на Йончева. А записалият разговора бил готов да свидетелства.

Попитана обаче с кого говори Банов, отговорът на Йончева беше: „Органите ще го установят“. По телефона говори с двама различни души, добави тя и в крайна сметка уточни, че всъщност става въпрос за два разговора. Първият бил с инж. Драгомир Драганов от ДДЗ „Антична Сердика“, а вторият – с Ангел Ангелов, от независим строителен контрол. На разговорите присъствали и други служители на Министерството на културата – Татяна Цановска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов.

На въпрос какво печели Боил Банов от схемата, Елена Йончева препрати към самия Банов. А относно записа Йончева каза, че записът е направен като застраховка – защото служителите, които подписвали, знаели, че подписват незаконни документи. Тя не можа да обясни и защо записът излиза 3 години по-късно, след като записалият го служител уж знаел, че участва в нещо незаконно и предположи, че било „въпрос на страх“.

А колегите на Йончева коментираха, че не знаели дали няма вече сигнал в прокуратурата от „записващия служител“, след като на преден план излезе въпрос дали сега, след тези разкрития, няма да стане така, че замесените служители „да изчезнат“.

Йончева обеща да разкрие още корупционни практики в строителството, след като самата Йончева се похвали, че Държавният департамент на САЩ в свой доклад от 2017 година констатирал въпросните нарушения и БСП знаела за какво става въпрос.

Тя каза още, че сигналът ще бъде изпратен до ОЛАФ. Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева и попита дали Банов има по-голям личен интерес от декларирания в разговора.

Депутатът от БСП Пенчо Милков пък добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и „няма начин МРРБ“ да не е било в течение. Милков добави, че от БСП веднага ще подадат и сигнал до прокуратурата, както и до ОЛАФ. На първо място щял да бъде сигналът до ОЛАФ. „В тази ситуация категорично настояваме за оставката на министър Банов“, подчертаха от БСП.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio