Британският парламент поиска Мей да предоговори споразумението с ЕС

Британският парламент поиска Мей да предоговори споразумението с ЕС

Туск реагира минути след вота: Постигнатото след месеци преговори не подлежи на предоговаряне

 

На 30 март в 01:00 часа българско време Великобритания ще напусне Европейския съюз, ако няма одобрено споразумение. А такова не се очертава, защото на другия край на масата за преговори няма никой. ЕС заяви, че предоговаряне няма да има. Кризата на Острова в момента като че ли няма решение.

Британският парламент поиска премиерът Тереза Мей да предоговори споразумението си с ЕС в частта му за „предпазната мрежа“ за границата между двете Ирландии. Премиерът вече твърди, че е готова за това – вероятно защото подкрепата на депутатите ще ѝ послужи като коз пред европейските ѝ партньори, за да ги убеди, че новите условия биха могли да бъдат прекарани през Уестминстър.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск реагира минути след вота с думите, че постигнатото след месеци преговори споразумение не подлежи на предоговаряне. Остава загадка какво ще се случи в двата месеца до Брекзит.

Поправката в закона за Брекзит бе предложена от консервативния депутат Греъм Брейди и одобрена с 317 гласа „за“ и 301 „против“, след като депутатите отхвърлиха няколко други предложения. Тя предлага въпросната „предпазна мрежа“, която ще бъде активирана само ако ЕС и Лондон не постигнат споразумение до лятото на 2020 г., да бъде заменена от друга уговорка – неясно каква. Според нея парламентът ще одобри нова сделка, която включва въпросните „алтернативни уговорки“, но на въпрос от депутат самата Мей заяви, че народните представители, подкрепили поправката сега, няма да бъдат длъжни да подкрепят новото споразумение.

Депутатите отхвърлиха две други поправки, които предлагаха способ да се забрани Брекзит без сделка, но одобриха символично предложение правителството да спре този развой.  В същото време те не задължиха правителството да избегне този вариант.

Това решение бе посрещнато с остри критики от опозицията. Иън Блекфорд, лидерът на Шотландската национална партия, заяви, че торите са „скъсали“ Белфасткото споразумение, сложило край на кръвопролитията между ирландците. То забранява издигането на твърда граница между двете Ирландии, а точно това е ябълката на раздора в преговорите досега. Найджъл Додс, който оглавява северноирландските юнионисти в Уестминстър, също каза, че депутатите са погазили белфасткия договор.

Ръководителят на либералдемократите Винс Кейбъл посочи, че депутатите са дали на Мей противоречиви инструкции – уж са против Брекзит без сделка, но настояват за преговори, които ще доведат точно до този резултат.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio