Марешки ще оглави листата на коалиция с леви и десни отломки за евроизборите

Марешки ще оглави листата на коалиция с леви и десни отломки за евроизборите

Според лидера на „Воля“ било важно те да са част от бъдеща група около Марин льо Пен

 

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки ще води кандидатската листа за европейските избори през май на коалиция, в която влизат още Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) на Орхан Исмаилов, Земеделският съюз „Александър Стамболийски“ на Спас Панчев и партия „Обединена социалдемокрация“ на Петър Дертлиев. Новата формация, която носи работното име „Воля – българските родолюбци“, бе представена днес на пресконференция в Народното събрание.

Партията на Орхан Исмаилов е бивш коалиционен партньор на ДОСТ на Лютви Местан, а земеделците на Спас Панчев бяха изключени от коалиция „БСП за България“ миналото лято след заявено желание за компромиси с опозиционната политика на левицата и общи действия с ГЕРБ.

Не става ясно какво обединява тези разнолики формации и в коя част на политическия спектър ще бъдат и за какво ще се борят в Европарламента. Веселин Марешки отрече коалицията да е безпринципна и обяви, че четирите партии са обединени от родолюбие. Подобна бе тезата и на Орхан Исмаилов. Спас Панчев обаче бе по-откровен и от думите му стана ясно, че с коалиция по-лесно се преодолява прагът от 5.8% за влизане в Европейския парламент (ЕП).

Сред основните послания в предизборната кампания на коалицията са общи пожелания от типа – европейски доходи, образование и здравеопазване, етническа и религиозна толерантност и ликвидиране на монополите и картелите. Желанието на партньорите, които по свои сметки имат един сигурен представител в ЕП, било да работят за двама евродепутати.

Оглавяването на листата не е опит за бягство в Брюксел, тъй като след изборите ще да се реши кои ще са представителите на коалицията там, заявии Марешки в отговор на въпрос на „Дневник“. По думите му обаче било важно те да са част от очакваната бъдеща група около френската крайна десница на Марин льо Пен.

Коалиция „Воля – българските родолюбци“ била отворена за други партии, но по думите на Марешки сред тях не може да е ДОСТ на Лютви Местан. Той не отговори категорично дали ще преговаря за партньорство с „Атака“, но предположи, че Волен Сидеров щял да бъде водач на евролистата на коалиция „Обединени патриоти“, а конкурентът му Ангел Джамбазки – да се бори за преференции.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio