След провала на Брекзит: Време за здрав разум в ЕС

След провала на Брекзит: Време за здрав разум в ЕС

Никой анализатор не се наема да прогнозира какво ще се случи след отхвърлянето на споразумението за Брекзит. Както се казва, като се счупи колата – пътища много. Някои са лоши и не водят доникъде. Но още по-интересен е въпросът – накъде върви ЕС.

Предлагаме ви интересната гледна точка за един от възможните пътища на Европа. Публикуваме материала със съгласието на автора Борис Станимиров от страницата  му във Фейсбук.

 

Отхвърлянето на споразумението за Брекзит обедини в един вот двете крайности в британската Камара на общините – проевропейските противници на Брекзит и най-твърдоглавите му привърженици, за които сделката изглежда неизгодна. Резултатът е смазващ и моите симпатии са към трагичния образ на Тереза Мей като политик, проявил огромно чувство за отговорност към страната си и лоялност към демокрацията и обрал всички негативи от чужди безобразия, некадърност и популистки оливания. Бих искал да напомня, че Мей беше сред заявените противници на Брекзит в Консервативната партия и пое поста, след като Камерън и Джонсън се уплашиха от неочаквания успех на безотговорния си популистки експеримент и избягаха от бойното поле. За втори път в историята Великобритания остана в ръцете на жена, която да оправя кашата, която мъжете преди нея натвориха с късогледството си. Но за разлика от Тачър, Мей по-скоро няма да успее.

Днес много се спекулира какво ще се случи – ситуацията е непозната и непредвидена, но едно е сигурно – от хаоса ще загубят всички. И ще страдат гражданите, включително и българските. Дали ще видим груб развод, нова сделка, нов референдум, отказ от Брекзит, дали заровеният преди десетилетия конфликт в Ирландия ще се върне на дневен ред, как ще реагира Шотландия, какво ще стане с Гибралтар… предстои да видим.

Но във всеки случай ЕС трябва да приеме, че хубавото време свърши и да мисли за себе си без Великобритания, без стратегическото партньорство със САЩ, без партньорството на Турция в НАТО. Да гради стратегии и политики при черногледо лоши сценарии и да има реални планове за отговор на тези сценарии. Рязко да изостави глупостите и джендър мейнстриймингите и да се напрегне за упорито общо усилие във важните неща. Източна и Западна Европа трябва да разберат, че си нямат никого на света освен себе си. Изтокът трябва да престане да тарикатее на дребно, Западът – да налага брутално икономически интереси и да продава идеологическите си трици на маймуни, когато последните не по своя вина са живели в тоталитарна диктатура и имат рефлекс да разпознават безпогрешно нездравия блясък в очите на фанатика. Трябва нов искрен съюз между европейците, при който общите правила се спазват наистина от всички, но тези общи правила не включват странности, а истински ценности, приемливи за всички.

Крайно време е за здрав разум!

 

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio