Адвокат Шейтанов: Съдебни дела с фирми като „Грипен“ могат да сринат икономиката ни

Адвокат Шейтанов: Съдебни дела с фирми като „Грипен“ могат да сринат икономиката ни

Такива спорове са за милиарди долари и могат да си го позволят богати държави, смята адвокатът

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети , Сподели

 

Комисията по отбрана и бюджетната комисия ще обсъдят предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на изтребители Ф-16.  Дебатите ще бъдат закрити, защото част от документите били секретни. Очакванията са членовете на комисията да подкрепят решението, а до края на седмицата то да бъде прието и от парламента.

След като стана ясна препоръката за разговори с американската страна, беше обяснено, че парламентът трябва да определи различен от записания срок за доставка – по дълъг от две години. Въпросът със сумата и схемата на плащане също ще се изяснява. Беше намекнато, че промяната се прави заради това, че американската оферта надвишава параметрите от 1,8 милиарда лева.

БСП обяви, че няма да подкрепи  предложението. Преди Нова година  Валери Симеонов поиска спиране на процедурата и обявяване на нова.  От „Атака“ изразиха мнението, че 8 изтребителя няма да повишат боеспособността на българската армия толкова, колкото ако парите бъдат дадени за оборудването и въоръжаването на старите.  От „Воля“ също заявиха, че  не биха подкрепил сделката. ДПС обяви, че решението трябва да засили евроатлантизма, каквото и да означава това.

„С Решението на МС от януари 2019 г. за промяна на процедурата за обществената поръчка за доставката на 8 броя самолети Ф-16, България вече е нарушила Международното споразумение за обществени поръчки на Световната търговска организация (СОП – GOVERNMENT PROCUREMENT AGREEMENT-GPA). Скоро получих неочаквано, но сигурно, потвърждение от един министър на външните работи, че не само аз считам така“, смята адвокат Владимир Шейтанов, известен специалист в областта на международното право.

Процедурата допуска в спора да бъдат привлечени като заинтересовани противоположни заинтересовани страни и САЩ и ЕС: САЩ – като страна, оказала лобистки, противоправен натиск върху България, довел в последна сметка до нарушаване на СОП-2014; ЕС – като страна, чието право е било нарушено.

Според Шейтанов Швеция никак няма да бъде затруднена да представи безспорни доказателства за нарушената процедура от страна на България: това са актове на Правителството и Народното събрание за смяна на избрания за преговори кандидат.

„Грипен“ не са гаражна аптека. Подготовката на световна фирма от този ранг за участие в процедурата на обществена поръчка за въоръжение на българските ВВС с нови самолети, продължила над 10 години, е скъпо удоволствие, което дори такива като „Грипен“ не могат да си позволят с лека ръка. Някой ще трябва да плати огромните разходи на шведската Транснационална корпорация в България.

В правото отдавна съществува желязното правило: не се съди с по-богат от теб. Оставям на читателите да преценят сами на чия страна е „правото на силата“ и „силата на правото“, коментира Шейтанов.

Споровете в СТО са за милиарди долари. Нека напомня, че едни от първите най-големи търговски спорове в СТО са били между „Боинг“ и „Ербъс“, между „Фуджи“ и „Кодак“, между САЩ и Китай, между Индия и САЩ, между САЩ и Русия, между САЩ и ЕС.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio