Мей: По-скоро няма да има Брекзит, отколкото да напуснем без сделка

Мей: По-скоро няма да има Брекзит, отколкото да напуснем без сделка

Председателят на Европейската комисия Юнкер обаче е непоколебим за предоговаряне на развода с ЕС

 

Британският министър-председател Тереза Меей ще направи снес последен опит да убеди парламента да гласува споразумението за Брекзит. Вотът е насрочен за утре, 15 януари.

Планира се Мей да изнесе реч в завод в град Стоук он Трент, смятан за крепост на привържениците на Брекзит.

Очаква се премиерът да предупреди, че е по-вероятно парламентът да блокира излизането от ЕС, отколкото да остави Великобритания да напусне блока без сделка с Брюксел. Според Мей доверието в политиката ще пострада „катастрофално“, ако волята на народа от референдума не бъде зачетена, съобщава Би Би Си.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обяви, че партията му ще гласува срещу договорената от Мей сделка и ще започне действия за иницииране на парламентарни избори. Опозицията планира вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей съвсем скоро, заяви в интервю Корбин.

Има шанс от 50% за спиране на Брекзит, ако британският парламент отхвърли постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС. Това заяви министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

 

Жан Клод Юнкер обаче многократно е заявявал, че предоговаряне на Брекзит няма да има.

„Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал много по-добри шансове от 50 на 50“, заяви пред в. „Сънди таймс“ Фокс, прогнозираха водещи поддръжници на напускането на ЕС в навечерието на новата година.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio