Защо прокуратурата внезапно реши да се докара пред САЩ

Защо прокуратурата внезапно реши да се докара пред САЩ

България се управлява от сложна в балансите, но иначе проста коалиция. Тя се състои от официалната изпълнителна власт и от една не толкова официална, но иначе доста ефективна власт – прокуратурата.

Това не е нещо ново. Доказано е през годините, но особено ескалира в управлението на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Тази странна на пръв поглед коалиция разпределя порциите в държавата, решава кой да бъде ударен и кой да се покрие.

Това, което е новото в последните седмици и дори часове, е внезапното, на пръв поглед необяснимо желание на управляващата коалиция да се докара пред САЩ.

За изпълнителната власт това се визуализира в стремежа на всяка цена процедурата по избор на нов самолет за армията да се докара дотам, че предложението от Америка да няма възможност да загуби. И ако в това поведение все пак има някакво основание, тъй като решението в крайна сметка е политическо, то поведението на другия партньор в управлението – прокуратурата, изненада истински.

В пространно интервю „по актуални въпроси“ заместник-главният прокурор, до скоро и административен ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев развя знамето на борец срещу влиянието на руските олигарси в България. Гешев обясни как от ареста си Николай Банев организирал руска хибридна атака срещу управлението на България и срещу прокуратурата. Банев щял да намема руски адвокати да го защитават в Европа, да прави евразийска партия и да иска руско гражданство.

Забележителното е, че прокуратурата се сеща да разследва проруските и евразийски настроения у Банев повече от три години, след като той официално ги заяви. През 2015 г. Николай и Евгения Баневи обявиха, че ще прави Евразийски клуб, който да бъде алтернатива на Евроатлантическия.

„Евроатлантическата ориентация доказа, че чрез нея България не е в състояние да осигури висок жизнен стандарт на населението си“, коментира тогава Банев.

По думите му политическата и икономическата обстановка в страната била добра само за малки прослойки, близки до управляващите и, разбира се, на олигархични кръгове, които натрупаха милиарди на гърба на дребния и средния бизнес, който няма възможност да въстане.

Още по-сериозен удар срещу руските олигархични сили българската прокуратура обаче нанесла след серията обиски в адвокатски кантори и домове на адвокати, извършени в края на 2018 г. Обиски, които бяха остро осъдени от Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт като посегателството над адвокатски кантори.

„В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Като в това искане за разрешение сме посочили какво точно търсим. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество – адвокат Лазар Карадалиев – има трето обвинение по трето дело“, обясни Гешев. Според него ставало дума за присвояване и изпиране на милиони евро.

Малка подробност в цялата история е, че Лазар Карадалиев е адвокат по делата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, както и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

И двамата са основна мишена на изданията на ДПС депутата Делян Пеевски, за когото ноторно известен факт е, че се ползва със забележително голямо влияние над прокуратурата и над главния прокурор Сотир Цацаров.

Пеевски и Цацаров са и лицата, които в най-значима степен могат да имат ползи от внезапната активация на прокуратурата в борбата с руските олигарси, санкционирани от САЩ и ЕС. А причината за това е разследването в САЩ по закона „Магнитски“, инициирано от Цветан Василев. Американските адвокати на Василев на няколко пъти вече посочиха, че номинираните за санкции лица в тяхната жалба са именно главният прокурор и ДПС депутатът.

Резултати от разследването все още няма. И докато адвокатите на Василев не пропускат възможност да обявят, че всеки момент се очаква налагането на санкции, то чрез медиите си Пеевски неглижира казуса.

Тази стратегия на двете замесени страни е очевидна и напълно разбираема. Но в нея няма място за втория номиниран – Сотир Цацаров. В публичните си изяви, които стават все по-малко, Цацаров също на няколко пъти неглижира разследването в САЩ. Но очевидно това не е достатъчно. Вназапното активиране на прокуратурата в развяването на знамето на борец срещу руските олигарси е опит да се убеди Америка, че в лицето на българското държавно обвинение има партньор и съюзник.

Нещо, в което янките сякаш не са много убедени. Ако се съди по липсата на каквото и да е посещение на главния прокурор Цацаров в САЩ. Нещо, което не може да се каже за визите на Цацаров на Изток – Русия и Турция.

 

 

Категории Акцент, Анализ, Мнения, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.