Мечтата на полезните и безполезните идиоти

Мечтата на полезните и безполезните идиоти

Бил вдигнат мониторингът върху България. Тя вече нямало да бъде надзиравана. Самооблащават се днешните властници.

Ами то би било и някак неудобно България да бъде следена и надзиравана при наличието на Унгария, Полша (донякъде и на Италия), които явно, настойчиво и без никакви притеснения отхвърлят основни европейски и демократични ценности и правила. Пустите му европейски ценности, между другото. Разбраха ли поне отчасти широките простонародни маси, какви са те и какъв им е смисълът. Какво точно означава „правова държава“ например. И откъде накъде малцинствата би трябвало да имат права, след като при демокрацията всичко се решава от мнозинството. С вишегласие. Нали така, рийшли.

Че откъде ще го разберат това широките простонародни маси, след като не го разбират тесните български интелектуалчески прослойки, при цялото изобилие на всякакви видове академици, професори, доктори, доктор хонорис каузи и подобни.

Та покрай грижите с Брекзита и тоталитарните забежки на Унгария и Полша България се стори Европу държава, която не създава поводи за особени опасения и безпокойства. Дълговете й са пренебрежимо малки спрямо Брутния й вътрешен продукт, няма паричен недостиг (да го кажем „фискален дефицит“ за по-разбираемо), няма крайнодесни фашизоидни изблици, има само комуноидно-путинячески такива, ама след като Германия си прави Северен поток и италианският премиер си направи устата за падане на санкциите срещу Русия, на незначителната България няма какво толкова да се придиря.

Още повече че предохранителни мерки срещу балканско-корупционните й особености вече са взети – страната не е в Шенген и няма достъп до най-съществените данни на разузнавателните служби. Ка щяло пък. Да си представим, че западняците кажат например на сегашните управници – Бойко, Сидеров и Каракачанов, че Ми 6 си има доверен човек сред кремълските управници, шпионин тоест, който ги е осведомил за отровата ”Новичок”, за покушението срещу Скрипал и дъщеря му и освен това ще достави данни за намесата на Русия в пропагандата за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Че нали половин час след това Каракачанов ще звъни на Путин със самоотвержен донос: „Товарищ Путин, имате къртица. Тя най-вероятно е…“ Тук следва име или звание, и въобще всички данни са съобщили на правителството ни лековерните западняци.

„Мне уже дакладавали, товарищ Каракачанав“, ще отвърне Путин. Тоест вече са му съобщили. Защото няма начин Сидеров де не е изпреварил Каракачанов в доносничеството.

Затова „далеч България от Шенген и от съществената информация“. Нека премиерът Борисов си мрънячка там „ама ние сме изпълнили всички показатели и си пазим границата“. Границата можете да си пазите, ама путинските къртици са в управлението на държавата ви, милички.

Та затова – не ви приемаме, не ви осведомяваме, но понеже не ни създавате особени грижи, понеже вече на никой не му пука за спазването на правилата, правовата държава, свободата на словото, освен на някакви немощни неправителствени организации (зловещия Сорос) – вдигаме мониторинга.

Което може да се разтълкува и като „вдигаме ръце от вас, правете каквото знаете“.

А какво знаят те да правят? Сегашните властници. Ами да си се наместят още по-удобно във властническите си бърлоги. Като за целта избутат онова, което им пречи. Като избутат независимия съд например. За да си създадат свой собствен. Техен си. Специализиран. Апелативен. Наказателен. Ако не бяха го видели от Орбан, сами щяха да си го измислят. За тия работи ги бива. За тия и за подобни. Като Капеконпито, например. Комисия за Противодействие на Корупцията и Отнемане на Незаконно Придобитото Имущество. Кой ще определя дали имуществото е законно или незаконно придобито? Ами то – Капеконпито. Съдът може да определи, че всичко е законно придобито, това няма значение. Значение има какво ще присъди то. Капеконпито. Нещо като циганското мешере. Съдът си произнася едно, мешерето присъжда друго.

„Съдът си действа по едно направление, комисията по друго“ – заяви и министър-председателят на Република България Бойко Борисов в едно уж много уравновесено и безпристрастно предаване на Българската Национална Телевизия. И никой не го съпикяса. Не му рече „Ама как така? Съдът казва едно, Капеконпито преценява, че обявеният за невинен е виновен“.

Нелепица, която погазва основните началА на демокрацията. Всъщност не погазва основните началА на демокрацията. Погазва основните началА на цивилизацията. Или поне на европейската такава. Ако съдът в един древен елински град-държава те обяви за невинен, то ти си невинен. Никой няма право да те съди допълнително, поне в тоя град-държава. Така е и в Римската империя, чието законодателство е в основата на днешното европейско правораздаване. Няма как един съд да те осъди, друг да те оневини и обратното. Дори в тъмното, диво, жестоко, мракобесно Средновековие поне външно се е спазвало някакво приличие. Инквизицията, верският съд тоест, не е имал право да издава присъди. Предавал е онези, които е смятал за грешници, на светския съд с препоръка. Примерно „да бъде осъден без проливане на кръв“. Да, това е означавало изгаряне, но законът се заобикаля, не се погазва урбулешката, като в съвременното ни мило отечество. Нека да е лецемерно, но външно поне някакво приличие е спазено. Ама нашите си умници продължават да си твърдят, че ГЕРБ била дясна консервативна партия.

Основните цивилизационни и европейски достижения на правораздаването се погазват единствено от болшевиките и национал-социалистите. (Наши политически умници продължъвата да си твърдят, че ГЕРБ, с неговото Капеконпи е дясна партия.) Погазват се във времената, когато не съществува единна Европа, а Европа на обезумели, надянали униформи и подчинени на разни откаченяци тълпи. Европа на нациите.

И се опасяват разни видове общественици, че през новата 2019–та година може би ще започне разпадът на Европейския съюз. Късно е за опасения, милички. Той вече е започнал. Разпадът. Европейският съюз е уязвен в своята най-дълбока същност. Изопачен е смисълът му. Изопачен и изгубен. Ако една, две или три страни от този съюз погазват основни демократични, не, а направо цивилизационни правила, то този съюз е безсмислица. Да бъде признат за несъществуващ е въпрос на време (не особено дълго) и няколко подписи върху хартия. Сбылась мечта идиота (по Остап Бендер). Мечтата на полезните и безполезни идиоти е на път да се сбъдне. Тази на Путин и путиняците също.

Категории МненияЕтикети ,