Кристиан Тилеман дебютира начело на Виенската филхармония

Кристиан Тилеман дебютира начело на Виенската филхармония

Новогодишният концерт на Виенската филхармония за 2019 г. ще бъде под ръководството на Кристиан Тилеман. Събитието по традиция се провежда на 1 януари в залата Musikverein във Виена.

Кристиан Тилеман е главен диригент на Dresden Staatskapelle и е художествен директор на Великденския фестивал на Залцбург. Той е музикален партньор на Виенската филхармония от 2000 г. Новогодишният концерт през 2019 ще бъде дебют на Тилеман на диригентски пулт за това събитие.

Сезонът 2018/2019 е седми поред за  Тилеман като главен диригент на Staatskapelle Dresden. През годините той е имал ангажименти за Deutsche Oper в Берлин, в Гелзенкирхен, Карлсруе, Хановер и Дюселдорф. През 1988 г. той се премества в Нюрнберг, за да заеме поста генерален музикален директор. През 1997 г. той се завръща в родния си град Берлин, за да ръководи Deutsche Oper до 2004 г., когато става музикален директор на Мюнхенската филхармония, който пост заема до 2011 г.

Концертът на Виенската филхармония на 1 януари 2019 г. ще бъде излъчен в над 90 страни и ще бъде гледан от около 40 милиона телевизионни зрители по целия свят.

Категории Акцент-2, Цивилизация

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.