2018: Споменът за борсовия кошмар от преди 10 години е жив

2018: Споменът за борсовия кошмар от преди 10 години е жив

Отива си 2018 г. Със сигурност брокерите по световните борси не са особено огорчени от това. Годината и най-вече втората й половина събуди най-големите кошмари от времето на световната кредитна и финансова криза през 2007 – 2008 г.

Пазарната капитализация на акциите по света олекна с близо 7 трилиона долара. Някои развиващи се пазари като Аржентина и Турция бяха буквално пометени от поскъпващият долар и лошото управление. Петролът остана много колеблив, но с ясна тенденция към поевтиняване в края на годината. Дори златото и правителствените облигации на силни икономики не се оказаха достатъчна защита за инвеститорите.

Широкият индекс на Уолстрийт S&P 500 загуби близо 5% при 2500 пункта за календарната 2018 г. Това може и да не изглежда толкова много. Но спадът започна през август и беше наистина главоломен, заличавайки отчетения до началото на лятото напредък на борсите.

Основният индекс на борсата в САЩ Dow Jones също приключва годината със спад – около 6% при 23 200 пункта. Пазарът вървеше към най-лошия месец декември от 1931 г. насам. В последната работна сряда за годината индексите в САЩ отчетоха най-голямото еднодневно повишаване от 10 години насам – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq се повишиха с 5-6 процентни пункта. В четвъртък обаче се случи поредната корекция надолу, последвана от ново повишение в петък.

Именно тези колебания върнаха у брокерите спомена за ужаса от 2008 г. „Такива движения са много вълнуващи, не са нещо, което виждаш на здрави и нормални пазари“, коментира пред „Ройтерс“ Майкъл Антонели, управляващ директор в компанията Robert W. Baird. Според него в сряда е имало пик – може би краткотраен – на късите продажби и масово бягство от позиции, залагащи на още понижаване на цените.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши в сряда с 1086.25 пункта като подобри предишния рекорд от 936.42 пункта за един ден. Той обаче беше постигнат на 13 октомври 2008 г. – във вихъра на избухналата финансова криза.

Оценка на Bloomberg към 22 декември показва, че общото състояние на 500-те най-богати хора на планетата е намаляло през отиващата си година с 511 млрд. долара. Това е едва второто годишно понижение на Bloomberg Billionaires Index от старта му през 2012 г.

„Не очакваме рецесия, но имаме предвид рисковете пред глобалния растеж“, коментира Кейти Никсън, главен инвестиционен директор в Northern Trust Wealth Management.

Основните опасения на инвеститорите са свързани с това дали и с колко ще расте световната икономика. Оттеглянето на финансовата подкрепа от централните банки към търговските банки, което се тълкува и като трупане на резерви в очакване на нова рецесия, е също сериозен фактор за охлаждане. Започнатата от президента на САЩ Доналд Тръмп търговска война с Китай, повишаването на лихвите в САЩ и намалена прогноза за ръста през 2019-2020 г. в най-голямата световна икономика са останалите причини за все по-силно очертаващ се негативен сценарии.

В опит да успокои пазарите Министерството на финансите на САЩ съобщи, че министър Стивън Мнучин е разговарял в неделя с ръководителите на шестте най-големи банки в САЩ и те са потвърдили, че разполагат с достатъчно ликвидност да продължат с кредитирането, както и че „пазарите продължават да функционират правилно“. Това обаче подейства по-скоро объркващо, тъй като подобен разговор обикновено се провежда, когато има съмнения за тяхното състояние.

По същия начин подейства и новината, че Мнучин е свикал в понеделник конферентен разговор с Работната група по финансовите пазари към Белия дом. Известна още като „Екип за защита от срив“, тази група на основните регулатори, основана преди 30 години от президента Роналд Рейгън след борсовия крах на „Черния понеделник“ през октомври 1987 г., е особено активна през 2008 г., в началото на последната финансова криза.

Най-тежко пострадали през годината бяха акциите на най-перспективните компании. Или поне така бяха разглеждани те до скоро – технологичните гиганти от групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google).

Те приключват годината приблизително там, където я започнаха – с обща пазарна капитализация около 2.8 трилиона долара. Но есенната борсова буря смачка цената на акциите от групата с 24%.

От това логично пострада и най-богатият човек в света, основателят на Amazon Джеф Безос. В началото на годината той записа най-голям ръст на състоянието си и през септември богатството му достигна 168 млрд. долара. По-късно то се понижи с 53 млрд. долара – повече, отколкото е цялата пазарната стойност на компаниии като Delta Air Lines или Ford Motor.

Колегата му от Facebook Марк Зукърбърг започна да трупа загуби още от началото на годината. Състоянието му се сви с 23 млрд. долара, след като Facebook се сблъсква с криза след криза.

Поскъпването на кредитите в Италия, Гърция и дори Франция показа, че проблемите на еврозоната не са изчезнали. Европейската централна банка потвърди, че от 1 януари спира стимулите си, въведени по време на глобалната криза, а предстои и Брекзит.

Годината си отива с обезценяване на водещите китайски акции с 25%, в Германия поевтиняването е с близо 16%.

Еврото, британският паунд, австралийският долар и шведската крона изгубиха 5-10%.  Южноафриканският ранд, бразилският реал и руската рубла отстъпиха с по 10-15%.

А криптовалутите, които вече са над 2000 вида, буквално катастрофираха. Общата им равностойност в долари  рухна от над 800 млрд. през януари на около 128 млрд. в края на годината.

 

 

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio