Предложените от „Воля“ и ДПС оглавиха бюрото за контрол на СРС

Предложените от „Воля“ и ДПС оглавиха бюрото за контрол на СРС

В новия състав на бюрото има само един юрист

 

Парламентът избра нов състав на Националното бюро за контрол на СРС с председател Пламен Иванов, който бе предложен от партия „Воля“. Кандидатурата му подкрепиха 126 народни представители, „против“ бяха 59, „въздържали се“ – 5 депутати.

За заместник-председател бе избран  Илко Желязков, предложен от ДПС. Парламентът утвърди и настоящите членове на бюрото Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Янакиев („Обединени патриоти“). В състава на бюрото бяха предложени общо шестима души и от гласуването очаквано отпадна досегашният председател на бюрото Бойко Рашков, който бе предложен от „БСП за България“.

Самият той през последните години на няколко пъти изнесе публично данни, от които се видя, че бюрото не работи точно според правилата, определени му в закона, един от членовете не ходил на работа в продължение на 2 години и е имало решение, което прикрива нарушение, но е взето от надделяло по политическа логика мнозинство при гласуването.

Политиците нямат желание да се контролира употребата на СРС, каза преди дни в последното си интервю като председател на бюрото Бойко Рашков.

След като бяха избрани членовете на бюрото и ръководството те положиха клетва пред Народното събрание.

Съгласно Закона за специалните разузнавателни средства националното бюро е колегиален орган и се състои от 5 членове, включително председател и заместник-председател. Те се избират от Народното събрание за срок от 5 години. Членове на бюрото могат да бъдат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация „Строго секретно“.

Както се и очакваше, в новия състав на бюрото има само един юрист – Огнян Янакиев, при положение че в структурата се решават основно юридически казуси.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio