Европейски магистрати пишат до Юнкер за тормоз над шефа на ВКС Лозан Панов

Европейски магистрати пишат до Юнкер за тормоз над шефа на ВКС Лозан Панов

 

Публичният тормоз от страна на българските власти срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов бе забелязан и от Международната организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ). Тя е сезирала с писмо пpeдceдaтeля нa Eвропейската комисия Жaн-Kлoд Юнĸep да обърне специално внимание на ситуацията, в която се намира. Според европейските магистрати той е подложен на постоянен натиск от властимащите.

МЕДЕЛ смята, че заключенията в последните мониторингови доклади на Европейската комисия за България и Румъния са далеч от реалностите в двете държави. Те не предлагат обективен анализ и не дават валидни препоръки, за да окажат действителна подкрепа на България и Румъния за напредъка на съдебните им системи, пише организацията.

МЕДЕЛ казва, че Лозан Панов е обект на систематичен тормоз от медии и различни институции, включително и от представители на самата съдебна система.

“Ситуацията в такава степен е ескалирала, че животът и физическата му неприкосновеност са били застрашавани – болтовете на задната гума на служебния му автомобил са намерени разхлабени, а маскирани мъже са го “поздравявали“ на входа на Висшия съдебен съвет с прясно отрязани агнешки глави – заплаха, използвана от сицилианската мафия през 70-те години. И в двата случая полицията не е извършила сериозно разследване. Това са само малка част от заплахите и натискът, на които е подложен председателят на Върховния касационен съд на България, страна, която в Доклада е похвалена от Европейската комисия за добрите резултати в борбата с организираната престъпност“, пише магистратската организация.

МЕДЕЛ смята, че има опасения сред съдийската общност, че властите търсят мотив за отстраняването на съдия Лозан Панов от поста.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio