Убити и ранени в Страсбург при терористичен акт

Убити и ранени в Страсбург при терористичен акт

Нападателят е ранен при престрелката и е избягал с похитено такси

 

Нападателят, открил стрелба в центъра на Страсбург край коледен базар, е бил ранен по време на престрелка с военните. Това съобщи АФП, цитирана като се позова на източници от полицията.

По всяка вероятност става въпрос за терористичен акт. По време на атаката загинаха четирима човека, а ранените са 11, петима от тях все още в критично състояние. Това твърди кметът на Страсбург.

Стрелецът е фигурирал в списъка със заподозрени в тероризъм лица. Освен това е трябвало да бъде арестуван тази сутрин по подозрения в съпричастност към убийство. Полицаите обаче не са успели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати.

29-годишният мъж, който е родом от града, към 20 часа френско време откри стрелба в центъра на Страсбург край прочутия коледен базар. По време на престрелката с полицията нападателят бе прострелян, но успя да избяга и акцията за залавянето му продължава в момента.

Авторът на кървавата атака е похитил такси и е избягал с него от мястото на произшествието, съобщи радио Франс енфо. Водачът на таксито е в безопасност, той твърди, че престъпникът е ранен. Няколко човека са били арестувани тази нощ по време на операцията, но 29-годишният Шериф Ш. не е сред тях. Френските власти разглеждат инцидента като терористичен акт.

Междувременно кметът на Страсбург обяви сряда за ден на траур в града. Коледният базар няма да работи в сряда, отменени са и всички спектакли в театрите.

„Изключително трагична ситуация в Страсбург. Винаги е имало съмнения, че този огромен коледен базар може да привлече терористичен атентат. Европейският парламент в момента заседава в Страсбург и може би това е търсения ефект. Това заяви българският евродепутат Андрей Ковачев в ефира на bTV.

Няколко минути преди атаката той е напуснал сградата на ЕП и по пътя е научил за случилото се.

„Тази новина ме завари на път от моя колежка, която е била съвсем близо до коледния базар. Моите колеги са останали до 2 ч. местно време в сградата на Европейския парламент, след което са могли да тръгнат към своите хотели и там където е трябвало да нощуват“, уточни той.

„Изключително много полиция и въоръжени войници бяха по улиците и призоваваха гражданите да не отиват към самия център. Моят хотел се намира към другата страна и аз нямаше нужда да отивам към него“, каза още  Ковачев.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio