Националната библиотека чества 140 г. от създаването си

Националната библиотека чества 140 г. от създаването си

140 години от създаването си отбелязва Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В понеделник в културната институция се състоя тържествено честване, на което присъства министърът на културата Боил Банов.

„Днес, 140 години след онзи паметен 10 декември, Националната библиотека е мечтаното от предците ни духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора със значими за обществото идеи и каузи“, каза настоящият директор на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

„Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи. Институцията се радва на респектиращо присъствие в културния живот на България, има какво да покаже и на Европа и на света, а приносът й за популяризиране на българската култура заслужава признание и адмирации“, каза още доц. Александрова.

През 1878г. на 4 април софийският учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов предлага да се учреди „публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение“. През 1878 г. на 28 ноември е избрана временна библиотечна комисия, която би се наела да уреди и отвори библиотеката „според съществующий нейн Устав“. Тази дата (по нов стил 10.12.1878) се приема за рождена дата на Народната библиотека.

В библиотеката вече е създадено и ново пространство на първия етаж – „История на българската книга“. Там е показана 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенбергова печатна преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България.

 

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент, ЦивилизацияЕтикети