Михаил Екимджиев: Следствените арести са инструмент за изтръгване на показания

Михаил Екимджиев: Следствените арести са инструмент за изтръгване на показания

Известният адвокат коментира условията в ареста, където от 8 месеца е Иванчева и нейната заместничка

 

Следствените арести в България от времето на тоталитаризма се използват като извънпроцесуален инструмент за процесуална принуда, за изтръгване на самопризнание и за удобни на обвинителната теза показания от задържаните лица“, каза днес по „Нова телевизия“ адвокат Михаил Екимджиев. Той има дългогодишна практика по дела в Съда за правата на човека в Страсбург и коментира условията в килията на задържания бивш кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова.

Това е част от цялото ни имитационно поведение, че възприемаме някои европейски принципи и ценности, коментира той.

Екимджиев не се съгласи с разпространената версия, че условията в арестите и затворите са едни и същи и даде пример със задържани в ареста невинни по силата на закона, които са се молели да бъдат прехвърлени в затворническа килия, където са рецидивистите с доказани тежки престъпления, но условията там са много по-добри, отколкото в следствените арести.

Екимджиев заяви, че хората, които са принудени да изтърпят тези условия, могат да осъдят държавата.

Двете жени са в следствения арест от близо осем месеца, а кoмиcия нa Върховния касационен съд (ВКС) започна пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд пo пoвoд нa пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe им за нeoтĸлoнeниe.

„Впечатляващо е усърдието, с което малтретират и унижават тези жени, и не говоря само за килията им“, каза Михаил Екимджиев. Според адвоката в затворите, където лежат рецидивисти, условията са по-добри, отколкото в следствените арести, в които често се оказват невинни хора.

„Невиновни хора месеци наред пребивават при такива средновековни условия и после всички плащаме за ефирната слава било на бившия министър Цветанов, било на прокурор Гешев, както вероятно ще стане“, допълни Михаил Екимджиев.

Той поясни, че до момента има 245 осъдителни присъди срещу държавата от задържани по различни дела. Адвокат Екимджиев допълни, че от няколко години това става дори още по-лесно, като по такива дела може да се произнесе български съд.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio