Субсидията за партиите остава по 11 лева на глас

Субсидията за партиите остава по 11 лева на глас

11 лева за всеки получен глас ще бъде държавната субсидия за партиите, както беше и досега. Това решиха депутатите при гласуването на Бюджет 2019. Освен представените в парламента партии субсидия получава и партия „Възраждане“, която единствена взе повече от 1% на изборите.

Народните представители спориха по темата за машинното гласуване. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че парите за него ще бъдат осигурени, когато се проведат процедурите по закупуване на необходимото оборудване. Тези пари са част от бюджета на ЦИК, който също беше приет. Пленарната зала отхвърли искането на опозицията за машинно гласуване на бъдат отделени 50 млн. лв.

Бяха приети бюджетите и на някои министерства. 267 млн. лв. ще получи Министерството на транспорта, като 175 млн. лв. от тях ще са субсидия за БДЖ „Пътнически превози“.

Със 192 млн. лв. ще разполага Министерството на земеделието, а Министерството на културата ще има 20 млн. лв. повече от тази година – близо 200 млн. лв.

44,2 млн. лева ще получи през 2019 г. Българското национално радио, решиха още депутатите. Мнозинството отхвърли предложението на опозицията за увеличаване на средствата за БНР и на БНТ с по 5 млн. лева.

Депутатите гласуваха и размера на еднократната помощ за раждане на първо дете да бъде 250 лева. За второ дете тя ще е 600 лева.

 

Народното събрание ще продължи работата си по Бюджет 2019 година в четвъртък.

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,