НАСА приземи успешно „ИнСайт“ на Марс

НАСА приземи успешно „ИнСайт“ на Марс

Близо седем месечното пътуване на космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА е приключило с успешно кацане на повърхността на Марс, съобщават световните информационни агенции.

Няколко минути след кацането сондата е изпратила първата си снимка от повърхността на Марс. Те са доста мъгливи, но обяснението на учените от НАСА че, това се дължи най-вероятно на облака прах при кацането. Това е поредната мисия на НАСА към Марс. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът „Кюриосити“ – през 2012 г.

„ИнСайт“  ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2.5 м, но на Луната от мисията „Аполо“.

Апаратът на НАСА пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици. Продължителността на мисията „ИнСайт“ е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни. Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 млрд. долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Категории Акцент, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio