Унгарското разузнаване помогнало на Груевски да избяга от страната

Унгарското разузнаване помогнало на Груевски да избяга от страната

Унгарските разузнавателни служби са помогнали на бившия македонски премиер Никола Груевски да избяга от страната, съобщават от сайта „Политико“, позовавайки се на два отделни източника, разследващи бягството на осъдения в Македония бивш министър-председател, съобщава БГНЕС.
Властите в Унгария признаха, че техни дипломати са помогнали на Груевски при транспортирането му до Будапеща. Те обаче са отказали на автора на публикацията в „Политико“ да отговорят на въпроса за „ролята на унгарските разузнавателни служби“.
Министър-председателят Виктор Орбан, дългогодишен съюзник на Груевски, публично защити решението да бъде дадено политическо убежище на бившия премиер, аргументирайки се с това, което той описва като „сложни политически борби и игри“ в Македония.
Държавният департамент на САЩ изрази загриженост и безпокойство относно бягството на Груевски от правосъдието, в контекста на подаденото от Македония официално искане за екстрадиране.
Груевски избяга от Македония на 11 ноември. На 20 ноември той получи политическо убежище в Будапеща. Унгарските опозиционни партии твърдят, че бившият македонски премиер няма право на политическо убежище в страната. Опозиционните формации в Будапеща се договориха за общи действия срещу правителството на премиера Виктор Орбан.
Според опозицията „властите са нарушили законодателството при даването на убежище на Груевски, защото той не изпълнява основни условия за получаването на този статут“. Властите в Македония поискаха Груевски да бъде екстрадиран. Премиерът Зоран Заев на няколко пъти подчерта, че „Груевски ще бъде върнат в страната и ще изтърпи наказанието си“.
Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio