Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток”

Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток”

 

„Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа”. Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

Преди изказването на Петкова „Газпром“ обяви газопроводния си избор, съобщи руското издание „Комерсант“, посочвайки, че руският газов гигант е решил втората тръба на газопровода „Турски поток“ за Западна Европа да минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Официално потвърждение от страна на „Газпром“ няма, в българското Министерство на енергетиката нищо не знаели. Експерти коментираха, че това е маниерът на монополиста за оповестяване на свои решения, за да тества реакциите у нас.

Теменужка Петкова също не бе категорична, но коментира:

„Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас.”

По думите й целта на правителството е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Едно от евроизискванията е 50 процента от капацитета на всяка тръба на европейска територия да е достъпна и за други доставчици на газ, което обикновено не се харесва на „Газпром“, както и загубите на над 1 млрд. лв. при спиране на сегашните руски доставки от около 13-14 млрд. куб. м годишно през българска територия по Трансбалканския газопровод от Украйна и Румъния до Турция, Гърция и Македония.

Москва обяви, че спира доставките по този маршрут от 2020 г. и ги пренасочва по „Турски поток“. Българският газов оператор „Булгартрансгаз“ има договор с „Газпром Експорт“ за транзита до 2030 г. и в него има клауза „пренеси или плати“ (ship or pay), според която дори и да не транспортира нищо през наша територия, дължи такси. Годишно те са около 150 млн. лв. и на тази база са и изчисленията за загуби.

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче заяви, че приходите от „Турски поток“ през българска земя ще са много по-големи от сегашните по Трансбалканския газопровод. Пред БНР тя уточни, че при оставащи приходи от 1.092 млрд. лв. от сегашния маршрут до 2030 г. „индикативната печалба“ от „Турски поток“ в периода 2020-2040 г. ще надхвърли 4.358 млрд. лв.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio