В отсъствието на премиера ГЕРБ, „патриотите“ и „Воля“ избраха Марияна Николова за вицепремиер

В отсъствието на премиера ГЕРБ, „патриотите“ и „Воля“ избраха Марияна Николова за вицепремиер

В отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов парламентът освободи Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографска политика и избра за негов наследник на поста досегашния началник на кабинета му Марияна Николова.

„За“ гласуваха 89 депутати от ГЕРБ, 19 – от „Обединени патриоти“, 6 от „Воля“ и двама независими. Против бяха 45 народни представители от „БСП за България“ и 17 от ДПС. Депутатите от „Атака“ не бяха в залата.

Гласуването беше предшествано от процедурни хватки, заседание на председателския съвет на парламента и спорове между ГЕРБ и БСП за начина на водене на пленарното заседание.

Дебатът за оставката и новото назначение продължи близо 4 часа и премина през темите за “олигарсите в България“ и предсрочни парламентарни избори.

В изказванията си депутатите от БСП на няколко пъти призоваха премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в пленарната зала. Проведе се и заседание на председателския съвет на парламента, по време на което въпросът с отсъствието на Борисов е бил разискван. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни отсъствието на Борисов пред журналисти, цитиран от „Дневник“, с това че има заседание на Министерския съвет.

Кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер беше представена от името на Борисов от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов подаде оставка в петък, след като майките на деца с увреждания протестираха близо месец с такова искане заради думите му, че са „кресливи жени“, а децата им – „уж болни“, припомня „Дневник“. Във вторник лидерите на „Обединените патриоти“ Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров се срещнаха първо с премиера Бойко Борисов в кабинета му в Министерския съвет, а после разговаряха няколко часа в кабинета на вицепремиера в оставка. След това обаче не бе направено изявление за медиите и не бе обявено има ли консенсус кой ще е наследникът на Симеонов. От проектопрограмата на парламента се разбра, че предложението това да е Марияна Николова е внесено от Бойко Борисов във вторник.

Снимка: Нова ТВ

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio