Фашизмът е тук

Фашизмът е тук

Кафявата чума на фашизма е тук сред нас. Марширува в строен, последователен ход. Мачка. Инквизира. Наказва без правосъдие.

Безнаказано. Безпардонно. Безцеремонно.

Нейното име е Специализирана прокуратура и съд.

Звучи невероятно, нали? Тези, които са призвани да следят за спазването на закона, да инквизират от негово име.

Това, което подчинените на главния прокурор Сотир Цацаров спецове в Специализираната прокуратура извършват в продължение на месеци с две клети жени – бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и бившия зам.-кмет Биляна Петрова, няма нищо общо със защита на правото. Напротив, това е опит за унищожение на слабите. Това е фашизъм.

Нищо повече. Нищо по-малко.

Какво е фашизъм?

Една от основните отличителни черти на фашизма е преследването на слабите. Не е нужно да има някаква друга причина освен самата слабост. Фашистите изповядват идеята за еднопартийна държава. Политическите врагове на фашизма, или дори номинираните за такива, са преследвани с всички редовни и извънредни държавни механизми до терминирането на набелязаните жертви. Но наред с това фашистите вярват, че само силните нации и техните екземпляри могат да оцелеят чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите.

Случаят на Иванчева и Петрова

Вече месеци наред единствената цел на държавните правоохранителни органи е да смачкат морално и физически две жени. Били и те длъжностни лица – кмет и зам.-кмет, обвинени в корупция. Иванчева и Петрова са в ареста от седем месеца – те бяха зрелищно арестувани на 17 април пред Спортната палта в София, където бяха държани 5 часа в белезници, което се предаваше и в ефира на телевизиите. Обвинението към тях е, че са взели подкуп от 70 000 евро от близкия до властта строителен предприемач Александър Ваклин.

Съдебният процес се води в Специализирания съд под обвинението на Специализираната прокуратура.

И процесът засега е катастрофа за обвинението. Защото никой от свидетелите на прокуратурата не заяви в съдебната зала, че обвиняемите са поискали подкуп. А как се дава подкуп, без да е поискан? И не е ли това съвсем различно престъпление със съвсем различни обекти на разследване?

Историята с двете жени придоби фашизоиден образ в последните седмици, когато на два пъти те уж бяха освобождавани от ареста в по-леката мярка домашен арест. И двата пъти определението на първоинстанционния Специализиран съд беше отменяно от Апелативния специализиран съд. Вторият път по особено садистичен начин в спешен режим и извънредни заседания на извънредния съд.

Защо бяха освободени Иванчева и Петрова?

В определението си за пускането им под домашен арест съдията Хинов изтъква две основания: необратимо влошаване на здравословното състояние на подсъдимите и невъзможността им да упражняват адекватно правото си на защита от ареста.

Първото основание съдията обоснова с представените експертизи от лекарите – вещи лица. По техни данни психическото състояние на Иванчева е показало силна депресивна симптоматика, а при Петрова липсата на медицински надзор е довела до неблагоприятно развитие на нейното соматично заболяване и състоянието на зрението й.

Второто основание на съда е още по-стряскащо. А то е, че „в условията на тъмнина и влошено психическо и физическо здраве интелектуалните способности на подсъдимите намаляват и те стават негодни да упражняват адекватно правото си на защита“.

С други думи двете не са в състояние да се защитават.

B eĸcпepтизaтa зa здpaвocлoвнoтo cъcтoяниe нa Билянa Πeтpoвa e пocoчeнo, чe ĸъм нacтoящия мoмeнт тo e пoдoбpeнo, в cpaвнeниe c пpeдxoднoтo изcлeдвaнe.

Какво последва?

Определението на съда беше моментално протестирано от специализираната прокуратура. Мотивите? B eĸcпepтизaтa зa cъcтoяниeтo нa Дecиcлaвa Ивaнчeвa ce coчело, чe в мoмeнтa нe ce нaблюдaвa oбocтpянe нa здpaвocлoвни пpoблeми, ĸoитo дa нaлaгaт oпepaтивнa или дpyгa cпeшнa интepвeнция.

Забележителното е, че оcвeн пpoтecт, пpoĸypaтypaтa внece в cъдa и иcĸaнe дa ce cпpe пpeдвapитeлнoтo изпълнeниe нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe „Дoмaшeн apecт“ нa Ивaнчeвa и Πeтpoвa дo пpoизнacянe нa въззивнaтa cъдeбнa инcтaнция. Искането впоследствие беше уважено.

Toвa иcĸaнe e нaпpaвeнo c oглeд пpeдoтвpaтявaнe нa възмoжнocттa пoдcъдимитe дa ce yĸpият и дa извъpшaт нoвo пpecтъплeниe.

Подобно искане е безпрецедентно. То е нелепо. Но не само. То е форма на висш цинизъм и на разправа. То е фашизъм в чист вид.

Изключение

Защото в същото време за дaнъчни престъпления и разследване за пране на пари за над 10 млн. евро прокуратурата поиска една от най-леките мерки „парична гаранция“ за двама от управителите на скандалната компания „ДжиПи груп“, приемана за близка до управителя на „ЛукОйл България“ Валентин Златев.

Но не само. По делото срещу Иванчева и Петрова под домашен арест вече е третото замесено лице Петко Дюлгеров. Човекът, който фактически е водил преговори за подкуп от името на Иванчева. Човекът, който физически е взел белязаните пари.

Към бившия кмет от ГЕРБ прокуратурата няма претенции, че може да се укрие или извърши ново престъпление.

А докато тече разправата на прокуратурата с Иванчева и Петрова от списъка на свидетелите по делото се оказа, че е заличен действащият кмет на София Йорданка Фандъкова. Последният човек, с който служебно са се срещнали двете жени, преди да бъдат зрелищно арестувани.

А може би според прокуратурата не е добра идея двете да могат да разкажат извън ареста какво са си говорили на срещата с Фандъкова…

Категории Акцент, Коментар, Мнения, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.