Депутатите подкрепиха идеята да се облекчи легализацията на частни колекции

Депутатите подкрепиха идеята да се облекчи легализацията на частни колекции

 

Депутатите единодушно подкрепиха на първо четене идеята да се облекчат частните колекционери в легализацията на притежаваните от тях културни ценности. Със 109 гласа „за“ Народното събрание одобри на първо четене промени в закона за културното наследство, според които вече освен държавните и регионални музеи, идентификация на културните ценности и издаването на съответните законови удостоверения за тях ще могат да правят също и частните музеи.

Проектът беше приет без дебати, само Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ коментира, че е добре между първо и второ четене депутатите да се съобразят със забележките на министерството на културата по някои от внесените изменения.

„Години наред колекционерите бяха възприемани като врагове… Престъплението е между иманяря и земята, земята е изключителна държавна собственост, те я ровят…“, заяви бившият министър на културата, а сега председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. И посочи, че престъплението е, когато иманярите не регистрират и крият намереното.

Рашидов постави сериозно разграничение между това и колекционерите, които той нарече „добросъвестни купувачи“. И заяви, че България е влязла в „Параграф 22“ в отношението си към колекционерите. „Сега правим добра крачка – да легализираме колекциите. Иначе поощряваме каналите за износ, които съществуват, няма какво да се правим, че ги няма“, обяви Рашидов. И благодари на народните представители, че ще дадат възможност за легитимация на културни ценности, които се обгрижват от собствениците им.

Според закона собствениците на колекции и ценни вещи трябваше да поискат тяхната идентификация и регистрация до април 2010 г. Това е направено за 107 колекции, но към края на 2016 г. по данни на Министерството на културата с окончателен акт са регистрирани само 17, отбелязват вносителите на промените, които са от всички парламентарни групи начело с председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След приемане на поправките собствениците на колекциите ще могат да поискат пренасочване на заявлението им към музеи, „притежаващи експертен потенциал“ и съответстващи на тематичния обхват на колекцията. Това ще може да се прави и към частни музеи, а не само държавни и регионални. Законопроектът не дава отговор и няма текст как се процедира, ако собственикът на ценността има и свой собствен частен музей. Или как се избягва конфликт на интереси, легализиране на антики на свързани лица, близки или приятели.

Промените предлагат да отпадне и разпоредбата, която изисква да не се издават удостоверения или заповеди за легализиране на културните ценности, ако има данни да се предположи, че вещите – обект на идентификация, са незаконно придобити. В тези случаи законът разпореждаше директорите на музеи или министърът на културата да уведомяват органите на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.

Ведомството държи да се запази възможността директорите на музеи и министъра да могат да откажат издаването на удостоверение на културните ценности, ако имат данни, че те са придобити незаконно.

 

На снимката: Един от експонатите от колекцията на Васил Божков – златен тракийски венец

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio