Борисов отхвърли възможността за предсрочни избори и нова коалиция

Борисов отхвърли възможността за предсрочни избори и нова коалиция

Заплатата ми става 7000 лева, на президента пък – 11 000 лева, съобщи премиерът

 

Премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността да има предсрочни парламентарни избори, както и преформатиране на управляващата коалиция. Пред Би Ти Ви той обясни, че в момента не вижда защо, а и няма конкретна важна причина, за да подаде оставка, каквато му поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова и част от протестиращите в последните дни. По думите му има и платени участници сред протестиращите, както и партийни намеси.

Не е приятно под прозореца ти да викат „Оставка!“. Още повече, че с майките на деца с увреждания се разбрахме, отпуснахме 150 млн. лева повече в бюджета за догодина. А с едно непремерено и обидно за тях изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд.

Това заяви Бойко Борисов в интервю по бТВ, като се извини отново на майките. Не е в моите възможности да спра протестите. Оставката на Валери Симеонов е в ръцете на Патриотичния фронт, аз имам коалиционно споразумение. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда в момента, каза Борисов.

В последните дни в няколко града на България, както и по основни пътни артерии граждани поискаха по-евтини горива и предложенията за поскъпване на „Гражданската отговорност“ да не се приемат.

„Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат. Държавата в лицето на правителството няма повече възможности да намали цените, освен ако не намалим акциза, но така ще намалеят и социалните плащания“, обясни Борисов.

Що се отнася до протестите за цените на горивата – с 20 стотинки са паднали цените на горивата в момента не заради протестите, а защото цената на петрола пада, обясни Борисов. Надявам се протестите да спрат при това положение, каза още премиерът.

Нинова припознава ли се в това, че нейните депутати нарекоха 80% от хората за дебили, коментира Борисов изказване на лидера на БСП, че щом премиерът не иска оставката на Симеонов, значи се припознава в него.

Според Борисов „няма как да не сме най-бедната държава, като сме разпръснали 7 млрд. лв. след управлението на БСП.“ Той изчисли, че купуването на реактори за АЕЦ „Белене“, договорите за изкупуване на електроенергия с ТЕЦ „Марица-изток 2“ и фалита на КТБ струват точно толкова.

Нищо различно няма в социологическите проучвания днес – както са ни подредили хората на избори, така е, отговори министър-председателят на въпрос за рейтингите на партиите.

От миналия вторник до вчера президентът Румен Радев напада правителството всеки ден, коментира Борисов по въпроса има ли война на институциите. Все едно някой да ти бие шамари, а да се казва те се бият, каза премиерът.

Какво общо има Визия за България на БСП с президента? Ама той приема Нинова, тя излиза и казва: Радев харесва много неща от визията… „Визия за България“ е една глупост, но президентът не иска да приеме шефа на бюджетната комисия, финансовия министър, да чуе доводите защо кметовете искат по-висок данък за старите коли. Затова им казах – отидете и говорете вие с президента на сдружението на общините, допълни премиерът.

Президентът не може да критикува само нас, защо не каже, че се справяме по-добре от БСП с битката с корупцията, попита риторично Борисов.

Заплатата ми става 7 000 лева, на президента пък – 11 000 лева, уточни премиерът по повод коментарите, че заплатите на депутатите се вдигат с 90 лв., а на пенсионерите се дават добавки от 40 лв. за Коледа.

Винаги има анархисти, които искат да свалят властта от улицата. Има дни, в които и на мен ми писва от всичко. Ако остане 1 час за футбол – иначе ще откача, призна Бойко Борисов.

Ще има промени в кабинета, но сега не е време да ги правя, каза още премиерът.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio