Калин Калпакчиев е новият председател на Съюза на съдиите

Калин Калпакчиев е новият председател на Съюза на съдиите

Организацията е обезпокоена от уязвяването на съдийската независимост с привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх

 

Съюзът на съдиите в България (ССБ) избра Калин Калпакчиев за председател на Управителния съвет (УС) на организацията. Той е съдия в Софийския апелативен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет. Калпакчиев беше номиниран от съдия Капка Костова от Върховния касационен съд.

Изборите бяха проведени вчера и днес на Общо отчетно-изборно събрание на организацията. За изпълнителен секретар на ССБ е избрана Даниела Мавродиева от Върховния административен съд.

В управителния съвет влизат съдиите Вероника Бозова (Районен съд-Враца), Емил Дечев (Софийски градски съд), Йордан Дамаскинов (Окръжен съд-Русе), Красимир Мазгалов (Софийски градски съд) и Петко Петков (Софийски районен съд).

От съсловната организация съобщиха, че са приели единодушно декларация, в декларация, която изразяват загриженост за независимостта на съдиите заради атаките, на които са подложени.

„Общото събрание на Съюза на съдиите в България изразява безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх. Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат очаквания за определен резултат“, се казва в декларацията.

Според ССБ се създават и съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт, се цели сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората, което пък уронва и авторитета на съда.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio