Масови протести в цялата страна срещу поскъпването на горивата и застраховките

Масови протести в цялата страна срещу поскъпването на горивата и застраховките

Масови протести бяха организирани и в неделя в десетки български градове. Основните искания на протестиращите бяха свързани с цените на горивата и  застраховката „Гражданска отговорност“, които поскъпват. Към това се добавят и продължаващите протести на майки на деца с увреждания.

В 15 ч. протестът затвори движението през Орлов мост, бяха спрени и колите на градския транспорт. Шествието продължи по пл. „Независимост“ и Министерския съвет със скандирания „Оставка“.

В повечето градове протестиращите се събраха към 12 ч. в автоколони, преминаващи с клаксони и блокиращи кръстовища, пътни артерии и гранични пунктове.

В Ловеч протестът беше и срещу поскъпването на хляба, а в Силистра – в подкрепа на майките на деца с увреждания. В Монтана тема на протеста беше  разминаването между доходи и цени – в Монтана. В Благоевград дори се стигна до гражданско неподчинение. Протести имаше в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Кърджали, а петричани блокираха пътя към Кулата. Блокиран бе и КПП „Илинден“.

До момента управляващата коалиция не е коментирала официално масовите протести. Пред БНР депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров – Ревизоро заяви, че „зад протеста стоят сили и кръгове, които плащат за стачки, за да покажат че са важни и значими“. Тома Биков от ГЕРБ пък заяви: „Не мисля, че се случва нещо драматично по отношение на протестите, нито имаме някаква предреволюционна ситуация.“

 

Снимки: Сергей Антонов

 

 

 

 

Категории ОбективЕтикети ,