За стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще бъде поканена и Русия

За стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще бъде поканена и Русия

Изграждането на централата ще мине през 9 етапа, обясни министър Теменужка Петкова

 

„Изборът на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ ще мине през процедура от 9 етапа. Това реши правителството на днешното си заседание, но решението трябва да се препотвърди и от парламента.

До 12 месеца трябва да има структурирана компания, в която ще участва и държавата и оттам нататък ще започне да се работи по осигуряване на финансирането и самото структуриране на проекта“, заяви след заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Първа стъпка по избора на инвеститорите включва изпращане на покани към заинтересовани потенциални инвеститори и извън вече официално заявилите интерес китайска, френска и корейска компании.

„Покана, разбира се, ще бъде изпратена и до конструктора на проекта, като се има предвид неговата ключова роля. Ще бъдат изпратени покани и до потенциални големи консуматори на електрическа енергия, които също биха проявили интерес за включване в проекта – дали с миноритарен дял или с договор за изкупуване на енергията.

На следващ етап поканените ще трябва да подадат заявление, то да се оцени, да се изготви кратък списък от тези кандидати, до които ще се отправи покана да представят обвързваща оферта за изграждането на проекта „Белене“. Правна организация, визия за развитието на проекта, разбира се, финансов модел“, уточни Петкова.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio