Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

 

Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква, предава TACC, цитирана от Фокус.

Церемонията по подписването се е състояла в резиденцията на патриарха в истанбулския квартал Фенер.

„Днес е исторически ден. Украинците се молеха на Господ да им изпрати единна православна автокефална църква“, каза Порошенко след подписването.

Според президента на Украйна „процесът е завършен и са създадени всички условия, за да се подготви Вселенският събор „. Вартоломей отново потвърди, че има право да предоставя автокефалност, и заяви, че това „ще помогне за преодоляване на схизмата, която съществува в Украйна от 30 години“, съобщава и БГНЕС.

„Благодаря ви и за предишните посещения на Вселенската патриаршия, за красивата църква „Свети Андрей „, която ни дадохте в Киев, и която ще бъде постоянното представителство на църквата майка в столицата на Украйна“, каза той при срещата си с Порошенко.

Документът, подписан от Вселенския патриарх Вартоломей и президента на Украйна Петро Порошенко, не означава автоматично „създаване на автокефална църква в Украйна”. Това пък съобщи Владимир Легойда, ръководителят на Синодалния отдел на Руската православна църква за връзки с обществото и медиите, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Споразумението между държавата Украйна и Константинополската патриаршия не означава създаването на украинска църква“, пише той в профила си в социалната мрежа „Телеграм“.

„Всички тези „конкордати “ не променят нищо за милионите вярващи в Украйна” категоричен бе той.

Това потвърждава и позицията на руския патриарх Кирил и отправените ултиматуми за исканата автокефалност на украинската църква.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio