Тръгва второто четене на медийния закон на Пеевски

Тръгва второто четене на медийния закон на Пеевски

Приетият на първо четене законопроект, известен като медийния закон на Пеевски, влиза за второ четене в парламентарната комисия по култура и медии, чийно председател е Вежди Рашидов.

Законопроектът бе приет на първо четене през юли, когато беше подкрепен от  ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти“. С него се въвеждат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, като се задължават доставчиците на медийни услуги да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, включително заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество.

В закона се предвижда също така да се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

В декларациите ще се посочват и сключените договори с държавни и общински учреждения, както и с дружества с държавно и общиско участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове за предходната година.

Предвидените санкции за неверни данни или неподаване на декларация са от 10 до 15 хил. лева.

Проектът на Пеевски беше остро критикуван от СБЖ, както и от редица медии.

Депутатът от ДПС наскоро обяви, че издаваните от него „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“ и „Борба“ ще бъдат прехвърлени на фондация, която той ще „подпомага“ финансово.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,