Намериха тялото на Хашоги, Ердоган поиска процесът да е в Истанбул

Намериха тялото на Хашоги, Ердоган поиска процесът да е в Истанбул

Казусът с убития журналист влезе и в Европарламента

 

Трупът на убития саудитски журналист Джамал Хашоги е бил намерен в кладенец близо до консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщава турското издание Haberler, цитирано от БНР.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламента ще разкрие подробности за убийството на Хашоги „в цялата им голота“. Той настоява 15-те замесени саудитци, които сега са в Рияд, да бъдат съдени в Турция.

Казусът с убития Хашоги влезе и в Европарламента. Евродепутатите ще обсъдят случая на фона на растящия натиск върху Саудитска Арабия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава сегашната несигурност за това какво се е случило с журналиста.

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предумишлено и внимателно планирано, изисква извършителите да бъдат изправени пред съд в Истанбул.

Джамал Хашоги е влязал на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи. Впоследствие Рияд призна, че журналистът е бил убит и нерече това „грешка“.

„Това е ужасна грешка. Това е ужасна трагедия. Поднасяме на близките нашите съболезнования. Ние усещаме тяхната болка“, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

По думите му саудитските власти засега не знаят как точно е бил убит Хашоги. Анонимен източник обаче е разказал пред „Ройтерс“ как точно е настъпила смъртта на журналиста.

Екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка, причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Хашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството. Камери са заснели двойника, който обаче вместо с обувките на Джамал Хашоги, бил с маратонки.

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл ще посети днес Турция, за да помогне за разследването на смъртта на Джамал Хашоги. Основна цел на нейното посещение е да установи каква е ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в убийството на журналиста, пише турското издание „Хюриет Дейли Нюз“.

Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието в обръщение, излъчвано на живо по няколко телевизии. В неделя той бе обещал да разкрие „голата истина“ по случая.

С думите си президентът отхвърли версиите на Саудитска Арабия, че става дума за престъпление, което не е било внимателно обмислено предварително. Рияд първо обяви, че изчезналият в консулството в Истанбул на 2 октомври Хашги е починал при юмручен бой, а после – че е бил убит от „престъпни елементи“, действали по своя инициатива, без знанието на саудитските власти.

Според Ердоган начинът, по който саудитските власти обвиняват представители на разузнавателните служби, не е задоволителен. Той добави, че макар да не се съмнява в искреността на крал Салман, е нужно разследването да се ръководи от хора, над които не тегне съмнение за връзки с инцидента.

„Разследването показва, че Хашоги е жертва на жестоко убийство. Прикриването на такова убийство ще е сянка върху съвестта на цялото човечество.“ Той определи като „сериозна стъпка признанието на убийството“ от Саудитска Арабия, но добави, че Турция иска всички „от най-високото ниво надолу“ да бъдат подведени под отговорност.

„Скъпи приятели, разбира се, трябва да се зададат въпроси и да се дадат отговори – този инцидент се случи в Истанбул и сме в позиция на отговорност“, продължи Ердоган и изреди няколко въпроса. „Защо 15-имата души, всички със своите квалификации, са се събрали в Истанбул в деня на убийството? По чии заповеди действат? Защо сградата на консулството не беше отворена веднага, а дни след това? След като убийството бе толкова ясно, защо се правеха толкова много последователни несвързани изказвания? Ако тялото бе дадено на „местен агент“, питам – кой е този местен агент?“

„Сега е ясно, че информацията за това посещение на Хашоги в консулството е била известна на екипа, планирал екзекуцията му.“ Ден преди убийството в 16:30 ч. двама души са пристигнали в Истанбул, отишли на огледи до Белградската гора и до Ялова, на 90 км южно от Истанбул. На следващия ден в 1:45 още трима са пристигнали в града, като част от общо 13 – включително военни. И това са 15-имата души, участвали в деянието, според медийни публикации, продължи Ердоган.

Според него внимателно трябва да се обсъди дали деянието им не нарушава Виенската конвенция. „Саудитското консулство е суверенна територия, но не бива да се забравя, че се намира в границите на Турция. Също така международното право и Виенската конвенция не може да позволят разследването да се прикрие зад „имунитета“. Ще разследваме това деяние внимателно.“ Освен това Хашоги е „уважаван журналист, което означава, че имаме отговорност да разберем какво се е случило“, продължи Ердоган.

 

 

Категории Uncategorized, Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio