Тръмп за изчезналия саудитски журналист: Изглежда наистина е убит

Тръмп за изчезналия саудитски журналист: Изглежда наистина е убит

Американският президент каза, че ако се потвърди вината на саудитските власти, последиците за Рияд ще бъдат много сурови.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че саудитският журналист Джамал Кашоги „изглежда наистина е убит“, предаде радио „Свободна Европа“.

Пред журналисти във военновъздушната база „Андрюс“, щата Мериленд, Тръмп коментира, че ще изчака официалните резултати от разследването, но ако се потвърди вината на саудитските власти, последиците за Рияд ще бъдат много сурови.

Според турските власти служителите на саудитското консулство в Истанбул носят вината за изчезването на журналиста.

Джамал Кашоги

Джамал Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, когато е влязъл в консулството, но няма данни да е излизал. Той е отишъл в дипломатическото представителство, за да получи документа си за развод и да може да сключи нов брак.

Според турската страна той е бил убит в консулството. Анкара смята, че в смъртта му е замесен принцът престолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд.

Проправителствен турски вестник публикува кадри от улично видеонаблюдение, показващи мъж, който преди това е пътувал с антуража на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в САЩ, да влиза в саудитското консулство в Истанбул, преди саудитският журналист дисидент Джамал Кашоги да изчезне там, съобщава „Асошиейтед прес“.

Информацията на турския вестник „Сабах“ сочи, че въпросният мъж по-късно също така е бил пред резиденцията на саудитския генерален консул, напуснал е турски хотел, докато голям куфар стои до него и накрая е напуснал Турция на 2 октомври.

Информацията излезе, след като турски разследващи са приключили среднощно претърсване както на резиденцията на саудитския консул, така и второ претърсване на самото консулство на фона на опасенията на Анкара, че саудитските власти са убили и разчленили Кашоги в дипломатическата мисия в Истанбул.

Саудитска Арабия, която първоначално нарече твърденията „безпочвени“, отказва да коментира каквото и да било по казуса.

Видеокадрите, публикувани от „Сабах“, показват мъжа да върви покрай полицейски барикади пред консулството в 9:55 часа сутринта, като няколко мъже вървят след него. Кашоги е пристигнал в консулството няколко часа по-късно – в 13:14 часа, след което изчезна, докато годеницата му го чакаше пред дипломатическата мисия.

В информация на проправителствения вестник „Йени Шафак“ от вчера, която се позовава на аудиозапис от екзекуцията на Кашоги, се посочва, че екип от саудитци веднага са разпитали 60-годишния журналист, след като той е влязъл в консулството, отрязвайки му пръстите, а по-късно са го обезглавили.

По-рано изтекли кадри от видеонаблюдение показаха автомобили на консулството да се придвижват от консулството до официалната резиденция на генералния консул, която се намира на 2 км от консулството.

„Асошиейтед прес“ не са могли да проверят самоличността на мъжа, макар че той е едно от лицата, което по-рано беше идентифицирано от турските власти като част от 15-членния саудитски екип, който е ликвидирал Кашоги.

Снимки, заснети от американското издание Houston Chronicle и по-късно разпространени от „Асошиейтед прес“, показват същия мъж като част от антуража на принц Мохамед бин Салман, когато той е бил на посещение в Хюстън през април.

По-рано днес американският в. „Ню Йорк таймс“ излезе с информация, че служители на американските тайни служби са все по-убедени, че принц Мохамед бин Салман е виновен за изчезването и убийството на Кашоги. Изданието коментира в тази връзка, че това представлява предизвикателство пред Белия дом, който възнамерява да поддържа близки отношения с кралството.

 

Категории ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio