Вучич след срещата с Путин: Получихме всичко, което искахме

Вучич след срещата с Путин: Получихме всичко, което искахме

Хашим Тачи отправи предупреждение за ново десетилетие на „замразен конфликт“ със Сърбия, ако сегашният „благоприятен момент“ не бъде използван

 

„Получихме всичко, което искахме. Постигнахме пълно съгласие за всичко“. Това каза сръбският президент Александър Вучич днес след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва. Най-много говорихме за положението в Косово, за положението в региона и в света. В разговора ни доминираха политическите теми, но говорихме и за икономическото сътрудничество между двете държави… Говорихме за Република Сръбска, за Босна и Херцеговина и за референдума в Македония, каза още Вучич. Руският президент със сигурност ще посети Сърбия. Точната дата ще бъде уточнена до две-три седмици“, съобщи още сръбският държавен глава, цитиран от БГНЕС.

„Длъжен съм да отдам голямо признание за Вашата категорична позиция по отношение на международното право и жизненоважните национални и държавни интереси в Сърбия“, написа Вучич в Туитър по повод срещата си с Владимир Путин.

Вучич заяви в Москва, че е удовлетворен от резултатите от днешната среща с руския лидер Владимир Путин в Кремъл, предаде ТАСС.

Сръбският президент каза още, че не може публично да съобщи подробности. Той отбеляза, че е очаквал от срещата само едно – подкрепа за Сърбия, и е много доволен от отговора на Путин.

Преди време Вучич помоли Русия за съвет как да се справи с Прищина. А днес сръбският президент заяви, че цени високо сътрудничеството между Москва и Белград на международната арена и очаква, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството си и в икономиката.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна каза пред журналисти, че тази среща е планирана преди няколко месеца и не е свързана с нарастването на напрежението между Белград и Прищина. Той обаче подчерта, че темата за „растящото напрежение“ на Балканите ще бъде включена в дневния ред на срещата на двамата президенти.

На 29 септември косовски полицаи от специалните части навлязоха в населени със сърби райони в Северно Косово по време на посещение на президента Хашим Тачи в областта – за да гарантират неговата сигурност. В отговор Сърбия вдигна армията си в бойна готовност.

„Ситуацията в нашия регион е много сложна и е необходимо да се премерва всяка дума и всеки политически ход. Ще разговаряме как Русия да ни помогне в осъществяването на нашите политически и национални цели. Ще разговаряме за проекти, които са важни за по-добрия живот на гражданите, за жизнения стандарт на нашите хора“, заяви още Вучич.

Вчера говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че „демонстративното нахлуване на 29 септември на косовски полицейски специални части в населени със сърби райони в северната част на областта, въпреки съществуващите за това договорености между Белград и Прищина, са провокация, която има за цел да сплаши косовските сърби и да окаже натиск върху Сръбия“.

Днес Хашим Тачи отправи предупреждение за ново десетилетие на „замразен конфликт“ със Сърбия, ако сегашният „благоприятен момент“ за преговори не бъде използван, цитиран от АФП и БТА.

Диалогът между Сърбия и Косово, започнал през 2011 г. под егидата на Европейската комисия, е в мъртва точка от месеци. Белград не признава независимостта на Косово, припомня АФП. През последните седмици сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега заявиха все пак воля за подновяване на диалога.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio