Министерството ще обсъжда премахването на тавана и на старите пенсии

Министерството ще обсъжда премахването на тавана и на старите пенсии

 

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост.

Бисер Петков коментира, цитиран от БТА, предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се дискутира утре на среща с техни представители в парламентарната социална комисия.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок. Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени, допълни още Бисер Петков. Той подчерта, че за времето преди 1997 г. няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

Министърът припомни, че в Кодекса за социално осигуряване е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 г. няма да има таван.

Министърът подчерта, че ще участва в дискусията утре, но на този етап предвиденото е това, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio