„Демократична България“ призова Борисов да заеме ясна позиция по казуса „Орбан“

„Демократична България“ призова Борисов да заеме ясна позиция по казуса „Орбан“

 

Заемането на ясна позиция на България по казуса „Орбан“ е неизбежно. Особено след като евродепутатите от ГЕРБ вече избраха да подкрепят неговия корупционен модел на управление и съпротивата му срещу върховенството на правото, се казва в обръщение до премиера Бойко Борисов от „Демократична България“. От партията посочват, че шикалкавенето и опитите за криене зад Сидеров няма да помогнат.

Вчера правителството изготви позиция срещу европейските санкции срещу Унгария, но премиерът обяви, че то е без правна стойност, защото е взето на оперативно заседание. Официалната позиция пък щяла да се изготви „някой ден“, когато такива санкции бъдат наложени.

Като вариант за изход от ситуацията на Борисов се препоръчва да се опита да застанете поне външно до лидерите на единна Европа, които са подкрепили резолюцията срещу Унгария. „Ако пък нямате тази сила – нека всеки български гражданин види ясно истинското лице на вашето управление, за да избере бъдещето си оттук нататък, а ГЕРБ открито да се нарече Граждани за евразийско развитие на България“, се казва още в обръщението. От „Демократична България“ уточняват, че се обръщат към Борисов не защото му вярват, „а защото по силата на изборните резултати е лидер на най-голямата българска партия и министър-председател на всички българи“.

В обръщението се припомня на премиера, че е получил гласовете на „много български граждани, които искат България да бъде част от Европа, силен и равноправен член на ЕС, а не далечна периферия, троянски кон на източни диктатори“.

От „Демократична България“ уточняват, че от решението на България по казуса „Орбан“ зависи дали ще бъде част от силна и единна Европа, дали ще бъде равноправен член на ядрото на ЕС или ще се върне назад – в бедността и несигурността на 90-те години.

„Г-н Борисов, ние разбираме вашия личен интерес да работите срещу единна Европа – защото сам вие не спазвате европейските стандарти за правосъдие, конкуренция, свободни медии. Ние разбираме и интереса на олигарсите, които ви подкрепят – за тях единна Европа означава край на безнаказаното крадене на парите на българските и европейски данъкоплатци. Разбираме и зависимостите на вашата партия и коалиционните ви партньори от режима в Кремъл – зависимости, които естествено ви нареждат до пуделите на Путин в ЕС, до Орбан, Льо Пен и Салвини. До тези, които блокират общата миграционна политика, общата енергийна политика, общата борба с корупцията“, се казва още в обръщението.

Посочва се обаче, че българският национален интерес е противоположен на интересите на олигарсите и източните диктатури и стои над партийните зависимости и интереси.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio