Тренд: Дистанцията от 3% между ГЕРБ и БСП се запазва

Тренд: Дистанцията от 3% между ГЕРБ и БСП се запазва

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43%)

 

.Положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процентни пункта всеки месец, като през септември 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват. Спад има и в оценката спрямо правителството, но тук се забелязва спад само през този месец, без да отчитаме негативна тенденция за няколко месеца.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%.

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53% са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

Независимо от негативната тенденция относно оценката на основните институции партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци.

Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент. В сравнение с предишните месеци разликите са в рамките на статистическата грешка.

Според 55% от всички запитани оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични.

 

 

Проучването е реализирано в периода 4-11.09.2018 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio