Украйна: Новата версия на Кремъл за свалянето на Боинг МН17 е пореден фейк

Украйна: Новата версия на Кремъл за свалянето на Боинг МН17 е пореден фейк

 

Украинските власти нарекоха „фалшиви“ резултатите от разследването на катастрофата на полет МН17 на Малайзийските авиолинии, проведено от руското министерство на отбраната. Това съобщава секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна АлександърТурчинов.

„Изявлението на Руската федерация относно предполагаеми следи от украински ракети, които са свалили МН17 е поредният неуспешен фейк на Кремъл, за да прикрие своето престъпление, което вече е доказано както от официалното разследване, така и от независими експертни екипи“, твърди Турчинов, цитиран от Интерфакс – Украйна.

За недостоверността на данните от руското разследване заяви и говорителят на украинския парламент Андрей Парубий: „Това е поредният информационен фейк. И би трябвало вече да сме си изградили имунитет срещу подобни фалшиви новини.“

По-рано министерство на отбраната на Русия предостави свои доказателства за участието на Украйна към катастрофата с Боинга. Според версията на министерството ракетата, поразила самолета, е била произведена в руско предприятие, след което била изпратена през 1986г. в Украйна. Както твърди руската страна, ракетата повече не се връща на територията на Русия.

Привежда се още едно доказателство за участието на Украйна – публикуван е разговор на украински военни от 2016г., според министерството на отбраната. Гласът на записа принадлежи на украинския полковник Руслан Гринчак, който говори за възможността „да се разбие още един малайзийски Боинг“. Там се заявява, че разследването на международната комисия за участието на руския зенитно-ракетен комплекс „Бук“ за трагедията, е фалшифицирано.

Боинг-777 по линията МН17 на Малайзийските авиолинии се разбива на 17 юли 2014г. над източна Украйна. На борда се намират 298 души, всички загиват. Повечето са граждани на Холандия.

 

Категории ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio