Протест поиска: „Оставка, съд и смяна на системата“

Протест поиска: „Оставка, съд и смяна на системата“

Протест с мотото: „Оставка, съд и смяна на системата“ се провежда пред Народното събрание. Основните организатори са българи, живеещи в чужбина. Протестиращите настояват за референдум за промяна на властта, оставка на правителството и са „против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“. Протестът започна в 12 ч. и предварително е обявено да продължи до 22 часа днес.

Организаторите обявиха, че около час след началото на протеста, са се събрали няколко хиляди човека. А пред посолства на България в чужбина и в други градове в страната има и още хора. Обещаха всеки ден от 12 ч. да има протести, докато правителството не подаде оставка. И поискаха утре всеки от протестиращите да доведе по още трима души, „за да блокират цяла България“.

Протестиращите пяха химна, цитираха възрожденска литература, говориха за корупция при концесиите, обществените поръчки, за огромните харчове на правителството, за липсата на средства в здравеопазването, образованието, за високите битови сметки и др. Скандираха „Оставка“, „Боклуци“ и попитаха „Бойко, къде си страхлива мишко?“.

В началото няколко души се опитаха да преминат през полицейския кордон пред парламента и да достигнат по-близо до сградата на Народното събрание, но организаторите ги призоваха да не провокират напрежение.

Една от водещите фигури на протеста е Емил Русанов – издател на „Будилникъ“ в Лондон, обясни пред БНР някои от исканията. „Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел с референдуми.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio