Как държавата сервира десетки милиони лева на Доган

Как държавата сервира десетки милиони лева на Доган

Почетният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган е новият мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“. Досега централата беше собственост на децата на бившия министър на транспорта в подкрепяния от ДПС кабинет „Орешарски“ Данаил Папазов.

За какво му е на Доган ТЕЦ?

Това без съмнение е добър въпрос. Патронът на ДПС е имал през годините и друг път досег с енергетиката. Доган беше забъркан в скандал за конфликт на интереси за консултантските си договори с дъщерното на „Минстрой холдинг“ дружество „Институт за строителство и минно дело“. По тях той е получил хонорар от 1 млн. евро от изпълнителите на хидроенергийния проект „Цанков камък“. Проектът беше един от големите енергийни проекти на Тройната коалиция.

Името на Доган е свързвано и с компанията „Хермес Солар“. Производителят на соларни панели беше сред фирмите, които покриха задълженията си към КТБ чрез прекредитиране от ПИБ.

Преди вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар” е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Останалите акционери Мустафа Шан, руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян са с по 5%. След фалирането на КТБ компанията става собственост на 28-годишната Снежана Карова, която няма никакви други търговски участия.

Всички тези бизнес начинания обаче са като детска играчка в сравнение с ТЕЦ „Варна”. Голямата разлика сега е, че Доган влиза в дружество, което е обезпечено с доста добро ниво на бъдещи приходи. Приходи от държавата. При това без да се нуждае да прави нищо.

В началото на август ТЕЦ-ът се оказа най-печеливш от търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв, които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) проведе. За периода до края на юли 2019 г. компанията ще получи над 27 млн. лв., за да поддържа в готовност своите мощности в случай на недостиг на електроенергия в страната.

Това е почти половината от обемите, разиграни на търговете. Значителна част от останалите обеми отиде в компании от кръга на Христо Ковачки. А малка част в Кирил Домусчиев.

Как се стигна до тук?

В края на 2017 г. семейството на Данаил Папазов придоби обявената от бившия си собственик CEZ за нежизнеспособна варненска топлоцентрала. Почти веднага след това започва и подготовката по плана за усвояване на милионите от студения резерв.

В края на март 2018 г., ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за студен резерв за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Тогава операторът обясни, че с увеличението се цели да се постигнат задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система.

През април ТЕЦ „Варна“ поисква включването си към списъка на централи, които осигуряват студен резерв.

Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява искането. Още през май варненският ТЕЦ печели първия си търг. Той е „по заместване“. Периодът на действие на сключения договор е от началото на май до края на юли тази година, като нетната разполагаемост, която се предоставя е 166 MW (366 528 MWh). Цената, с която ТЕЦ „Варна“ е спечелила търга, е 7.65 лв. на MWh при максимално възможна от 7,71 лв. на MWh.

От ЕСО коментират пред сайта publics.bg, че провеждането на търга се е наложило, защото държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е прекратила договора си с оператора поради обективна невъзможност да го изпълнява. На търга пък не са се явили други кандидати.

По-късно стана ясно, че държавната ТЕЦ се е отказала от договора си, тъй като е получила завишена заявка от обществения доставчик НЕК.

Всичко е това е само загрявка за големия търг от август. Тогава държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ отново губи позиции за сметка на ТЕЦ „Варна“.

А почти веднага, след като варненската ТЕЦ получава дългосрочен договор с държавната ЕСО, в нея като собственик се появява Доган.

Добра работа. За реализацията й обаче са се погрижили доста държавни администратори.

Кои са те ли?

Това са: ЕСО, КЕВР, Министерство на енергетиката, ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.