Европарламентът задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

Европарламентът задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

 

Европейският парламент гласува да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС, предаде „Ройтерс“.

Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от съвета (страните членки) да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС“ в рамките на чл. 7 от договора на ЕС.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“.

Докладът на евродепутата Джудит Саргентини изброява „безпокойствата“ на европарламента, които се отнасят до „функционирането на конституционната и изборна система“, „независимостта на съдебната власт“, „корупцията и конфликтите на интереси“ и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

По време на дебат в Европейския парламент вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария няма да отстъпи пред „изнудването“ на ЕС. „За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията“, заяви той.

 

 

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio