ГЕРБ пожела пълен мандат, БСП – предсрочни избори, а ДПС дава „последен шанс“ на управлението

ГЕРБ пожела пълен мандат, БСП – предсрочни избори, а ДПС дава „последен шанс“ на управлението

Пълен управленски мандат и „диалог“ си пожелаха управляващите от ГЕРБ в началото на новия парламентарен сезон. БСП поиска предсрочни парламентарни избори. Изненадващо, или не, ДПС се обяви против предсрочни избори и за „възстановяване на държавността и авторитета на държавата“.

Социалистите заявиха, че само 20 от общо 79 народни представители в парламентарната група на „БСП за България“ ще работят в парламента, а другите ще са „при хората“ в страната.

Другата управляващата формация „Обединение патриоти“ не направи декларация в началото на парламентарната сесия.

Новият политически сезон в Народното събрание започна със слушане на химните на България и на Европейския съюз. В началото на заседанието за работа се регистрираха 162 от 240 народни представители. Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска конструктивна работа и качествени закони. Тя призова дневният ред на политиците да бъде като този на гражданите.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов избори успехите на българското председателство на Съвета на Европа и направи заявка за пълен мандат на сегашното управление. Според него тези, които искат да свалят ГЕРБ от властта „видимо нервничат“, а подкрепата към управлението ще се види на предстоящите през следващата година европейски и местни избори.

БСП отчете криза в правителството, нестабилност в управляващото мнозинство, корупция, кражби и диктатура. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова държавността се разпада, народът е в агония, но алтернатива има – тя била във т.нар. „Визия на БСП“.

„Държавните институции са блокирани. Държавата не защитава гражданите. Управляващите се хванаха за гушите в спор за постове и пари. В следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Подадени от Борисов оставки се оспорват от Цветанов“, обяви Нинова.

„Това мнозинство е изчерпано – оставка на правителството, край на агонията, предсрочни избори“, обяви Нинова.

Срещу предсрочните избори се обявиха от досегашните партньори на социалистите ДПС.

„Предсрочни избори! Какво от това?“, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му важният въпрос е възстановяване на държавността и авторитета на държавата.

„ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения – днес, защото утре ще е късно“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на партията.

Според ДПС от смяната на министри и предсрочни избори няма смисъл, ако няма визия как да бъдат възстановени демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че започнала предизборната кампания, а политиците отново се опитват да излъжат избирателите.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio