НФСБ остава в управлението засега

НФСБ остава в управлението засега

Валери Симеонов постави ултиматум за решителна промяна в политиката или напускат коалицията

 

Да се промени начинът на управление в голямата коалиция с ГЕРБ и в „Обединени патриоти“. Това поискаха в декларация от партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов, като в противен случай политическата формация ще обсъди напускане на коалициите.

Декларацията бе прочетена от Симеонов, а е приета на заседание на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, продължило 3 дни. От НФСБ протестират срещу освобождаването на трима министри, което според тях е в нарушение на Коалиционното споразумение с ГЕРБ, в което се изисква „предварително съгласуване с коалиционния партньор“.

„Има диалог – има коалиция, няма диалог – няма такава“. „Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и да се извършат промени в нашата, в „Обединени патриоти“. Ще очакваме от парламентарната група на „Обединени патриоти“ да реши въпроса с ръководството на групата до края на септември“, заяви Симеонов. Парламентарната група на „Обединени патриоти“ се оглавява от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Борислав Ячев обясни, че ще искат колективен модел на управление на парламентарната група. „Факт е, че работата в парламентарната група не върви добре. Наши законопроекти и на колегите от ВМРО или не се внасят, или се бавят, не се свикват заседания“, обясни Ячев. Симеонов уточни, че не става въпрос за оставката на Волен Сидеров. Депутатите му искат групата да се ръководи от представители на трите партии – НФСБ, ВМРО и „Атака“.

Симеонов каза, че не може да даде срок, в който трябва да бъдат изпълнени исканията на НФСБ, защото имало законопроекти, които не могат да бъдат отлагани. „Не мога да гадая, кога председателката на Народното събрание ще заложи разглеждането на тези законопроекти“, каза вицепремиерът и изброи Закона за защита от шума в околната среда, Закона за местните данъци и такси, Закона за хазарта и законопроекти, свързани с екологичното законодателство. „Те не са важни за НФСБ, а за развитието на България. В зависимост от това как ще бъдат променени, приети или неприети, ние сме в правото си да се обърнем към политическия съвет за вземане на решение за оставане в управляващата коалиция“, добави Симеонов.

„Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да си управлява. Нека всички бъдат толкова добри да спазват коалиционното споразумение“, заключи Симеонов.

Валери Симеонов смята, че има други министри, чиито оставки могат да бъдат поискани, а като пример даде министъра на туризма Николина Ангелкова. „Смятам, че няма да е полезна за никой бранш. Не може цял сектор да се управлява с реверанси към неизвестни с почтеността си фирми“, каза той. По думите му туризмът е бил определен като отговорност на НФСБ, но не било „детската му мечта“ да стане той министър. „Само Ангелкова да е, на филия да е намажеш“, каза още Симеонов. Той разказа, че няколко пъти преди европредседателството е искал оставката й. Все пак можело да не иска оставката, като това ще зависи дали ще има диалог или не на срещата на лидерите на управляващата коалиция.

По време на пресконференцията Валери Симеонов си направи малък отчет за свършеното като вицепремиер. На първо място той се похвали с отварянето на пазара на труда за сезонни работници, което е станало факт след „едни доста тежки заседания“.

„Тази година – допреди 2 седмици имаме 7600 човека, които са влезли на пазара на труда в България“, отчете Симеонов. Той припомни и промените в Закона за трудовата миграция и мобилност, с които всички българи от трети страни получават синя карта.

„Това са едни действия, насочени в посока насищане на трудовия пазар и оттам на привличане на хора от българската диаспора“, обясни Симеонов. Така се били решили демографските въпроси в Полша, Чехия и Унгария. Това била първата мярка, която може да сработи бързо, а втората е материалното стимулиране на раждаемостта, която може да се случи, ако за следващата година разреши министърът на финансите Владислав Горанов и ако Симеонов остане в управлението.

НФСБ обяви, че ще гласува против оставките на тримата министри от кабинета Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, които бяха поискани от премиера Бойко Борисов и подадени заради тежката катастрофа със 17 жертви край Своге. Очаква се по-късно днес коалиционните партньори да обсъдят бъдещото си взаимодействие, след като премиерът Бойко Борисов се върне от визита в Черна гора.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio