Ветко Арабаджиев и съпругата му са с европейска заповед за арест

Ветко Арабаджиев и съпругата му са с европейска заповед за арест

В хотелите на бизнесмена в София и Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лв.

 

При акцията на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лв. Ветко Арабаджиев и съпругата му са обявени за общодържавно издирване, а единият им син е обвинен за пране на пари. Това каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от агенция „Фокус“.

„В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки“, обяви той. Коментира, че „такова нещо“ не помни в цялата си кариера. „Доколкото ми е известно, и не се е случвало в новата история на България“, коментира той.

Разказа, че колегите му работили почти 24 часа, като се наложили спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Такива не бяха използвани при залавянето на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, у която прокуратурата твърди, че е открила 70 хил. евро – част от поискан подкуп. Тогава Иванчева стоя с белезници часове наред на пътното платно на бул. „Васил Левски“, което по-късно бе обяснено с нуждата от преброяване на голямата сума.

„Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни сега Гешев и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки. „Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.- главният прокурор.

„Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели – си плащай данъците“, каза още Гешев.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 от задържаните 10 при операцията вчера, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестият е с обвинение за пране на пари, съобщи още Гешев. На някои от петимата са повдигнати обвинения и за вторични престъпления – пране на пари и данъчни престъпления.

От думите му се разбра, че един човек е обявен за издирване на територията на страната, а Ветко Арабаджиев и съпругата му – за общодържавно издирване. „Вчера е изготвена европейска заповед за арест, вече са в Шенгенската информационна система. Действа се и по посока издирване от Интерпол“, обясни Гешев. Семейство Арабаджиеви са с Европейска заповед за арест с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления.

По данни на прокуратурата двамата се намират във Франция.

Участници в организирана престъпна група са две жени, основно занимаващи се със счетоводство и организация на групата, допълни Гешев.

За четирима от задържаните не са събрани достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност и затова засега само са разпитани. Гешев дава пример с една от разследваните фирми, които са имали офиси в двата хотела, която е извършила данъчно престъпление, като е внесла 1000 лева данъци, а е спестила 600 хил. лева. Разследваните фирми са десетки.

По-рано в писмо до медиите от „Виктория груп“ на Арабаджиев се обявява, че никой не може да бъде обявяван за виновен за извършено престъпление публично, чрез средствата за разпространение на масова информация, преди произнасяне на българския съд с влязла в сила присъда.

Посочва се, че хотел „Маринела“ съвестно си е свършил работата и законно е спечелил обществената поръчка за настаняване на гостите на българското европредседателство.

В хода на извършените проверки екипите на проверяваните хотели оказват пълно съдействие на разследващите органи. Ще направим всичко необходимо, за да съдействаме максимално за изясняване на обективната истина. През последната година компанията е проверявана многократно и не са констатирани закононарушения, се допълва в писмото.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio