Спираме да превъртаме стрелките на часовника

Спираме да превъртаме стрелките на часовника

Европейските държави ще престанат да местят стрелките на часовниците два пъти в годината. В петък Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейската комисия ще препоръча на страните – членки да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно.

По думите му, цитирани от Индипендънт, идеята е за постоянно да се запази лятното часово време.

„Ще решим това днес – каза Юнкер, цитиран от Ройтерс. „Милиони … вярват, че лятото трябва да е през цялото време“, посочи Юнкер.
От цитата обаче не става напълно ясно дали Европа ще остане завинаги в лятното часово време или все пак ще премести стрелките назад към реалното. Законодателството на ЕС изисква всичките 28 държави-членки да преместят часовниците си един час напред в последната неделя през март и да се върнат към зимното време в последната неделя на октомври. Планирана промяна е възможна, само ако сега действащият закон се промени.
Освен това промяната изисква одобрението на националните правителства и на Европейския парламент, припомня Ройтерс.
В безпрецедентно по мащабите си проучване, в което участваха 4 600 000 граждани на ЕС, Брюксел попита дали смяната на времето да се запази или да се махне. 84% от жителите на съюза пожелаха стрелките да не се местят повече.
Редица изследвания сочат, че промяната във времето нарушава програмите за сън.
Извън ЕС стрелките спряха да местят Русия, Турция, Беларус и Исландия.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio