Лавров ще е в Република Сръбска на 17 септември

Лавров ще е в Република Сръбска на 17 септември

Путин също е поканен на събитието, което е малко преди изборите в Босна и Херцеговина

 

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик потвърди, че на 17 септември руският външен министър Сергей Лавров ще посети и „столицата“ на административната единица Баня Лука, предаде телевизия N1.

Лавров по думите му ще присъства на церемонията, с която ще се положат основите на сръбско-руски център. На събитието е бил поканен и руският президент Владимир Путин, съобщава телевизията, като цитира коментари на Додик за в. „Вечерне новости“.

„Мисля, че това би било сериозен повод за негово посещение в Република Сръбска и Баня Лука. Ако ме питате дали мислим, че иска да дойде в (Република) Сръбска за откриване на центъра, мога да ви кажа, че мисля, че иска“, продължи той.

Визитата на Лавров ще е по-малко от 3 седмици преди общите избори в Босна и Херцеговина. На тях Додик, който утвърждава симпатиите на Баня Лука към Русия, откакто е на президентския пост, също е кандидат – той иска да стане сръбският член на колективното президентство на Босна и Херцеговина.

Пред „Вечерне новости“ той обяви, че вече е победител на изборите. „Не отивам в Сараево, за да кимам с глава пред прищявките на бошняци и хървати по какъвто и да било въпрос… Отивам да защитя конституционните и законовите ни права.“

Босна и Херцеговина има тричленно президентство, в което влизат бошняк, сърбин и хърватин и се редуват два пъти като негови председатели в рамките на един мандат, всеки за период от 8 месеца. От началото на годината с наближаването на изборите търканията както между членовете, така и между други представители на трите групи зачестиха, а Република Сръбска все по-често показва независимост в решенията и изтъква близостта си с Москва.

 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик и руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: © Associated Press

 

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio