Новата стопанка на Търговския регистър

Новата стопанка на Търговския регистър

Два апартамента с обща площ от 300 кв. м. и три гаража. С това разполага назначената тази седмица нова директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Това показва декларацията й пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Имотите са придобити в периода 2013 – 2014 г., когато Козарева е все още в частния сектор. И очевидно е добре ценена там, защото разполага с не малки финансови възможности. Пак според декларацията й Козарева е придобила единия апартамент през 2014 г. за 234 700 лв. с ипотечен кредит. Единият гараж й струва 23 470 лв.  Той също е придобит със заем. Останалите имоти са придобити след „замяна“.

В същото време обаче декларираният ипотечен кредит към 2017 г. е в размер на 89 500 лв. Което значи, че или Козарева е успяла да изплати близо 2/3 от него за три години, или е финансирала значителна част от придобиването със собствени средства.

Справка в Имотния регистър показва, че първите си сделки на имотния пазар Козарева осъществява в партньорство със Стоян Бързаков. Данни от Търговския регистър показват, че Бързаков е управител на над 20 компании от областта на недвижимите имоти.

През 2013 г. обаче двамата започват да си прехвърлят един на друг имоти. Година по-късно Козарева вече е самостоятелен играч и продължава да придобива недвижимости.

Козарева е декларирала пред КПКОНПИ и притежанието на лек автомобил БМВ на стойност 120 000 лв., придобито със заем, както и Пежо за 15 000 лв.

В депозитни сметки тя разполага с 10 000  лв. и 5000 евро.

Козарева беше назначена за изпълнителен директор на Агенцията по вписванията след като предишната директорка Зорница Даскалова подаде оставка след срива в Търговския регистър. Даскалова е считана за изключително близка до ДПС депутата Делян Пеевски. Назначението на Козарева беше коментирано от премиера Бойко Борисов с думите „Не я познавам, името й ми беше подадено от коалиционния партньор („Атака“).

В третото правителство на Борисов тя беше назначена най-напред за зам.-министър на младежта и спорта. Това стана през май 2017 г. като номинация на „Атака“. На този пост остана до февруари 2018 г., когато икономическият министър Емил Караниколов – също номинация на „Атака“, но изключително близък до Пееевски – я назначи за изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

Преди това през 2015 г. по време на второто правителство на Борисов тя е назначена за директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие“ в Министерството на младежта и спорта. Дирекцията се занимава с управление на имотите на министерството, която дейност явно лежи най-много на сърцето на Козарева.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio