Завъртането на Борисов

Завъртането на Борисов

Как, бидейки в опозиция, премиерът видя банковата криза през 2014 г. и как погледна на актуалните застрахователни проблеми, сварили го начело на държавата

Премиерът Бойко Борисов често изтъква като основно достойнство на своето вече 10-годишно управление последователната разпознаваема политика. Това харесвали чуждите партньори на България. Това носело стабилност.

Че Борисов няма нищо общо с последователност, а напротив – сменя позициите си постоянно според това как да се нагласи успоредно на общественото мнение, е добре известен факт. Примери – колкото искате.

Новото е, че управлението на Борисов носи нестабилност. Икономическа и финансова. В последните 4 години, след фалирането на Корпоративна търговска банка (КТБ), основната мантра на Борисов за БСП беше „дойдете ли на власт и банките почват да падат“. И в думите му има истина.

Но застрахователният фалит на „Олимпик“ сега хвана Борисов неподготвен. Засегнатите от фалита са толкова много, съпоставимо с КТБ число, че Борисов очевидно е притеснен дали това няма да му донесе политически негативи.

А когато той е притеснен и е на власт, има само една сюжетна линия „Аз не знам, там си има отговорни, какво искате от мен“. Точно по тази линия Борисов опита да задвижи проблема с „Олимпик“, прехвърляйки отговорността към КФН и искайки оставката на ресорния зам.-председател на финансовия надзор.

Не такава беше обаче позицията на Борисов през лятото на 2014 г. по време на кризата с КТБ, с ПИБ, а и с други банки. По това време лидерът на ГЕРБ беше в опозиция и много държеше да свърже банковата криза с управлението и с нуждата да се смени правителството.

Но тъй като думите на премиера е най-добре да бъде четени в чист вид, а не препредавани и анализирани, то следващите два цитата разкриват цялото великолепие на Бойко -Борисовата политическа повратливост.

БОЙКО БОРИСОВ, юли 2014 г.:

Какво за банковата криза?  Ами за банковата криза сте виновни, защото Йовчев и Писанчев допуснаха всичките тези работи да се направи с жандармерия, с прокуратура, със следствие и служби, оттам тръгна целият проблем…

И ви дадох приятелски съвет. За мен е по-добре, но за държавата не е по-добре да стоите колкото се може повече. А вие колкото си искате стойте, но няма да се успокоят нещата до петък, повярвайте ми. Без един политически маньовър, което искаме да ви кажем, това и за вас е добре, да има отдушник на друго място.

Като останете, като излезе г-н Чобанов утре по телевизията да каже, че всичко ви е наред, няма как ние да не излезем и да не кажем, че не е. И отново ще кажете, че има политическо говорене.

Принесете жертва една-две глави заради спокойствието. Няма да Ви е проблем. Аз уволних  20-30 министри, не е страшно.

БОЙКО БОРИСОВ август 2018 г.:

„КФН се отчита пред парламента, ние защо сме тук, не искаме да се месим по никакъв начин. Каква политическа отговорност да понесем?“

Аз не знам, че председателят на КФН не може да разпорежда по ресори на зам.-председателите си. С Ралица Агайн нито съм се чувал, нито съм се виждал от години, доклад от нея не съм получавал. Вчера (20 август) поканих Карина (бел. ред. – Карина Караиванова, председателят на КФН), сега излиза, че не трябваше да го правя.“

 

 

Категории Коментар, МненияЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.