Седем дни след рухването на Търговския регистър директорката му Зорница Даскалова подаде оставка

Седем дни след рухването на Търговския регистър директорката му Зорница Даскалова подаде оставка

На седмия ден от рухването на системата на Търговския регистър изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката на ръководителя на отговорната за Търговския регистър институция. По-рано днес от Агенцията по вписванията съобщиха, че са възстановили още една функция на регистъра, която облекчавала сделките с фирмени коли и имоти. Базата данни ще функционира в цялост обаче не по-рано от следващата седмица.

Системата на Търговския регистър спря да работи миналия петък. Тогава беше обявено, че регистърът е претърпял срив по технически причини и ще заработи отново в понеделник. Системата обаче не успя да се върне в строя, а в продължение на близо седмица държавните институции не обясниха каква е причината. Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък обяви, че са сезирани МВР, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата – институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления.

Днес в телевизионно интервю Цачева каза, че такъв срив не може да бъде оставен без да се потърси отговорност. На шестия ден от рухването на регистъра вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи. В първата си публична поява след случилото се шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio