НАСА изпрати сонда към Слънцето

НАСА изпрати сонда към Слънцето

Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата „Паркър“, чиято мисия е да изследва Слънцето. Сондата трябва да премине покрай Венера през септември преди да влезе през ноември във фотосферата на Слънцето. Това е тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Първите данни от мисията се очакват през декември. „Паркър“ е с големината на семеен автомобил, но за да стигне до Слънцето е нужна стартова енергия 55 пъти по-голяма от необходимата при мисия до Марс.

Ракетата носител Delta IV Heavy е заредена с над 600 тона гориво. Това трябва да осигури на сондата скорост от над 69 000 км/ч. Това е най-високата скорост за създавано от човек летателно.

Апаратът ще се доближи на около 6.4 млн. км от видимата повърхност на Слънцето и е планирано да направи подобни обиколки 24 пъти.

Макар да е на милиони километри от звездата, „Паркър“ ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий. Защитата се осигурява от 12 см дебел термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на сондата от неговата „сянка“, ще го унищожи за секунди.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

Очаква се от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio