Масови протести и сблъсъци с полицията в Румъния

Масови протести и сблъсъци с полицията в Румъния

 

Румънци, живеещи във Великобритания, Италия и Швейцария, се върнаха заради протеста в Букурещ

 

Масови антиправителствени протести има в Румъния, само в Букурещ по улиците излязоха десетки хиляди души. Стигна се и до сблъсъци с полицията, съобщават румънски медии. Близо 400 са ранени, има и арестувани.

Демонстрации има в още няколко града, а исканията са за оставка на лявото правителство и предсрочни избори. Лозунгът на протестиращите е „Справедливост, а не корупция“.

Румънците са недоволни от данъчната система, пенсионната реформа, системата за социални помощи, както и от цялостното развитие на икономиката. Протестиращите блокираха движението и се опитаха да пробият загражденията пред сградата на правителството. Полицията се намеси с употреба на сълзотворен газ и водни оръдия. За неутрализиране на безредиците са мобилизирани 1000 полицаи.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е осъдил силовите мерки на жандармерията срещу протестиращите на площад „Виктория“. „В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията“, посочва Йоханис.

Освен в Букурещ и по-големите градове демонстрации имаше пред посолствата на Румъния в цяла Европа. Стотици румънски граждани, живеещи и работещи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха заради протеста.

По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад „Виктория“ в Букурещ е имало между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Те искат оставка на правителството заради отслабването на съдебната система и заради корупцията.

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio